Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran får allt att glänsa

Annons

Göran är inte rädd för att eleverna på lackeringsprogrammet ska bli arbetslösa.

- Ju fler amatörer som jobbar, desto mer arbete för oss proffs, säger han glatt.

Nu på våren ringer verkstäderna och vill ha hans "bästa elev"

- Tänk att alla vill ha just dem, säger Göran som har varit lärare i 21 år på Haraldsbogymnasiet.

Innan dess arbetade han på verkstad och som AMU-lärare. Det är dessutom han som har skrivit kursplaner och läroböcker till utbildningarna, på uppdrag av skolverket.

Göran arbetar mycket utåtriktat med information kring lackering. I dag står han till exempel i Kungsträdgården under ett SAF-arrangemang.

- Sverige påstår att vi gör världens bästa bilar, då måste vi ha världens bästa verkstadstekniker också, säger Göran som ordnar SM i billackering i samband med STCC-tävlingar i Mantorp.

Den som segrar där går vidare till yrkes-olympiaden, World skill championships, som hålls i Schweiz nästa vår. Där dömer Göran för Sverige.

Och visst går det att tävla i lackering. Saker som glans, rostskydd, finish, arbetsmiljö och ekonomi går att bedöma.

- För tio år sedan var billackering totalt anonymt. Nu har det en klart bättre status, mycket genom en förbättrad arbetsmiljö, säger Göran

I den senaste olympiaden i Sydkorea så tog hans elev Roine brons. Då hade Göran trimmat honom i fem dagar. Sydkoreanen som vann hade tränat i två år.

- Hade vi fått fem dagar till så hade Roine vunnit, säger Göran och berättar att den koreanska tränaren som är utvecklingschef på Hyundai nyligen hörde av sig för att få tips. Han vill kanske införa den svenska modellen för lackutbildning, i Korea.

fakta | Göran

Ålder: Fyller 61 år, har ordnat fyra SM och dömt i fyra världsmästerskap.

Kör: En silverfärgad Saab 905.(Larmet om metallicfärger som kom för några år sedan ger Göran inte mycket för "Det är farligare med den etylalkohol som finns i flaskorna som man köper på systemet").

Fritid: Lackerar inte när han är ledig. Gillar flugfiske och spelar bas.

Lästips: Vill du fördjupa dig i lackens mysterier så har Göran skrivit sju svenska böcker och fem norska, den bästa är den första: Lackering. Den är inte knuten till någon kurs.

Mer läsning

Annons