Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör vackert till matbordet

Annons

Kommunens tre år långa projekt Matlust ger livslust går vidare. Till julen ska personalen på äldreboenden lära sig att tillverka dekorationer till matborden.

De sju flickorna, eller damerna, som på tisdagen ägnade sig åt blomsterkonster, var härligt uppspelta.

- Har vi haft tur så har chefen köpt något, men så här fina arrangemang har vi aldrig haft, säger Kicki Barkman med glimten i ögat.

De befinner sig i källaren till Hugo Nykvists blomsterhandel. Där står de alla sju, fullt koncentrerade, med små kvistar av gran, tall och en i händerna.

De har varsin korg framför sig, med en bit oasis nedstucken. Det är en grön, svampliknande sak, som man fäster grenar, blommor och blad i.

- Viktigast är väl att ha fantasi. När personalen kommer hem igen ska de göra fler arrangemang, säger projektledaren Rigmor Hedlund.

- Men vi tar ju med dem vi redan gjort, tillägger någon.

Arrangemangen ska som en del i projektet ge mer matlust åt de äldre i kommunens olika boendeformer. Under tisdagen var det personal från Solgärdet och Säfsgården som fick finslipa tekniken.

- De håller nog ett par veckor, berättar Hugo Nykvist, som är den som visat lärlingarna hur det går till.

Rigmor Hedlund håller för fullt på att utvärdera projektet så långt. Hittills har hon hunnit besöka två ställen och förhoppningsvis sett hur både matlust och livslust ökat.

- Jag ser mycket ekonomiskt som man kan ändra på. Det finns mycket att göra. Men personalen är duktig redan. Många tänker på att göra trevligt och fint.

Än tycker de att det är för tidigt att med säkerhet säga vad projektet lett till. Men bara att projektet finns har enligt Rigmor gjort att fler tänker på måltidens betydelse.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons