Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör upp om SM-titeln i kovallning

Annons

De 20 bästa ekipagen i Sverige kommer i helgen för att tävla om SM-titeln.

Nyligen avgjordes EM i fårvallning på Gärdet i Stockholm. Bästa svensk kom på femte plats. I Rättvik ska det i helgen vallas kor eller nöt och om två veckor avgörs fårvallnings-SM i Örebro.

- De ekipage som gjort de bästa tävlingsresultaten under året är uttagna till SM i Rättvik. De vanligaste raserna inom vallning är Border Collie och Working Kelpie, berättar Yvonne Karlberg från Born utanför Rättvik som själv har Border Collie.

Yvonne Karlberg är från Dalarnas Vallhundsklubb och tävlingsledare i Rättvik.

Med hjälp av rösten och en liten vallningspipa kan Yvonne dirigera och ge Border Collien Oskar order hur han ska valla korna.

- Hunden är en fantastisk arbetskompis och familjemedlem. Med hjälp av hunden kan djuren vallas mellan olika hagar och mellan olika platser, både längre och kortare sträckor utan transporter.

Vallningsdriften hos bland annat Border Collie är mycket stark och för hundägaren gäller det att förstå den. En vallhund passar till exempel inte alls i stan där den kan börja valla både bilar och barn, berättar Yvonne.

Med en mängd olika signaler från vallningspipan som omfattar tre oktaver och 32 toner gör Oskar precis som Yvonne säger.

- Jag lägger ned mycket tid på vallningen och det är absolut nödvändigt att han gör som jag säger. Det tillhör god djurhantering, korna eller fåren ska inte bli stressade av vallningen och det gäller även i tävlingssammanhang, säger Yvonne.

I samband med tävlingarna som avgörs på lördag i samarbete med Naturbruksgymnasiet håller Svenska Vallhundsklubben årsmöte.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons