Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som flyttfåglarna

Annons

Sven Bond avvecklade sin ingenjörsverksamhet i Rättvik för ett år sedan, sålde huset och bohaget för att emigrera med frun till sydfrankrike. Tack vare EU-medlemskapet orsakade flytten inga större byråkratiska problem.

- Lite pappersarbete var det att ordna så att den franska skatten drogs på pensionen. Men nu funkar det också. Inte mer än rätt eftersom jag numera belastar Frankrikes sjukvård. En fin bieffekt var att skatten blev mycket lägre, säger Sven.

Dagarna ägnar han åt tennis, boule, god mat och rekreation.

- Jag startar dagen med kaffe och en baguette - och fortsätter ofta med en tennismatch eller boule. Maten är ypperlig. Kvaliteten på livet är ett helt annat än det jag hade i Sverige. Vi har exempelvis ätit färska jordgubbar i 1,5 månader nu, säger han.

Kontakterna med Sverige är inga problem.

- Jag läser vad som händer i Dalarna i Falu Kuriren på nätet varje morgon, tittar på TV4 på kvällarna och kan om det skulle knipa - tack vare dagens goda kommunikationer - vara i Rättviks samhälle på bara åtta timmar, säger han.

Sven tror att fler i hans generation kommer att följa hans exempel.

- I Medelhavseuropa får man ett skönt pensionärsliv. Och det går att genomföra ekonomiskt för i princip alla som sitter med hus och pension i Sverige. Tack vare EU-medlemskapet är det helt enligt reglerna. Visst kan det vara svårt att flytta från vanor, vänner, barn och barnbarn. Men å andra sidan får barn och barnbarn en ny spännande plats att besöka.

- Avståndet i tid är exempelvis inte längre än mellan Rättvik och Göteborg. En inte helt ovanlig avståndssituation för många svenska familjer i dag. Dessutom har flygpriserna över Europa gått ned dramatiskt sedan lågprisbolagen började konkurrera med de stora bolagen. Det går lätt att ta sig "hem" med kort varsel. Min son som bor kvar i Rättvik tycker att jag gjorde helt rätt som flyttade, säger Sven.

En flytt kan bli ett nytt spännande äventyr för nyblivna pensionärspar, menar Sven. Tidigare var det "snobbar" som flyttade. Så är det inte längre.

- Man lär sig något nytt. Min franska har blivit allt bättre. Bara man försöker att bjuda på sig själv tas man emot med öppna armar av lokalbefolkningen. Jag har hört att det är lika bra i Spanien. Så överväg ett pensionärsliv i södra Europa, uppmanar Sven Bond.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons