Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör något åt sopslarvet!

Annons

Jag håller med om det som Elisabeth Bäckeryd, Stena Scanpaper, säger om att Borlängeborna är dåliga på att sortera sina sopor.

Jag instämmer också med att invandrare borde få information på sitt eget hemspråk, och då inte bara skriftligen, utan även att man visar dem rent praktiskt.

Jag bor själv på Studievägen i Jakobsgårdarna och på detta område bor många studenter vid högskolan. Vid vår återvinningsstation på Studievägen är nedskräpningen värst i slutet av vårterminen, då många lämnar Borlänge. Då lämnar man ofta kvar en massa saker som egentligen hör hemma på Fågelmyra.

Även när folk flyttar andra tider på året lämnas skräp kvar vid återvinningsstationen, men det märks inte lika mycket, eftersom det är fler som flyttar samtidigt i slutet av vårterminen.

Ett annat problem är att det bor många studenter med utländsk bakgrund på Studievägen och dessa kommer kanske från en kultur där sopsortering inte existerar över huvud taget.

Så att sopsorteringen inte fungerar, beror inte bara på att folk är lata, det kan vara kulturella skillnader som spelar in.

Jag har haft kontakt via e-post med Tunabyggen, eftersom jag tyckte att situationen började bli ohållbar. När man ska slänga den bruna papperspåsen i komposten, så hittar man alla möjliga sorters skräp där, till exempel sådant som hör hemma i brännbart. Glasbehållaren har även brutits sönder och brännbart skräp har slängts där.

Jag gav flera förslag till Tunabyggen om hur man skulle kunna nå sina hyresgäster med utländsk bakgrund. Detta eftersom varken den information som finns på Borlänge Energis hemsida om källsortering eller den information som skickats ut under sommaren, den lilla lådan med kort, innehåller någon information på annat språk än svenska.

Jag fick till svar från Tunabyggen att man informerar utländska hyresgäster muntligen och visade dem rent praktiskt hur det går till. När inte någon var hemma lade man "en lapp i lådan". Jag fick uppfattningen att ingen uppföljning gjordes om man ej fick kontakt.

Ett av mina förslag till Tunabyggen var att samarbeta med den internationella enheten på högskolan här i Borlänge, när det gäller att få ut information till utländska studenter.

Man skulle kunna ordna ett studiebesök på Fågelmyra.

SOPSORTERING FÖRGÄVES?

Mer läsning

Annons