Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör inte business av organdonationer

Annons

Det har nu blivit bekant att det är aktuellt med den första donationen av njurar från levande personer till anonym mottagare i Sverige. Detta har tidigare skett endast till släktingar eller nära bekanta.

Det här är väl okej med tanke på den organbrist vi har i Sverige. Jag är själv njurtransplanterad och har nu några funderingar apropå den här "nymodigheten".

Är det månne så att organgivaren ska åtnjuta ekonomiska fördelar av sin givmildhet? I så fall tar jag bestämt avstånd från denna form av organdonation. Vi är inne på en farlig väg om vi skall göra människoorgan till en ren handelsvara.

Att fullt friska människor ska sälja ut sina organ för att förbättra sin ekonomi eller för att klara sitt uppehälle är lika förkastligt som att desperata njursjuka transplanteras med köpta organ i utlandet.

I världens fattiga länder bedrivs en avskyvärd organhandel, där mellanhänder gör sig stora pengar genom att sälja organen vidare till desperata njursjuka.

Man har till och med hört talas om svenska patienter som transplanterats i utlandet med köpta njurar. En handel som för övrigt också är förknippad med stora medicinska risker.

Hur donationer av organ från levande donatorer till anonyma mottagare ska fungera i Sverige är inte helt klarlagt. Förhoppningsvis är denna nymodighet inte förknippad med ekonomiska fördelar.

Men man vet aldrig vart utvecklingen bär hän i dagens penningsnikna samhälle. Det finns säkert krafter som vill göra geschäft av detta.

Jag skulle i alla fall uppleva det som obehagligt om jag visste att det fanns en prislapp på mina organ. En donation är en gåva och för mig känns det fint att veta att den som ställt upp för mig gjort det av ren och skär medmänsklighet.

PER HAGLUND

Mer läsning

Annons