Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Fällen till Malungs lågprishotell

Annons

I Malung ska 150 lägenheter rivas. Gör i stället om hela kvarteret Fällen till ett lågprishotell med möblerade lägenheter för Sälenturistande och sommarturistande barnfamiljer som annars inte har råd att turista.

I motsats till i andra rivningshotade orter har Malung Nordeuropas största vintersportort på bekvämt bussavstånd. Till Sälen går specialbussar flera gånger per dag.

Kvarteret Fällen ligger i direkt anslutning till korsningen av riksvägarna 71 och 45. Mer strategiskt kan ett hotell inte ligga. Cirka 70 000 personer passerar varje veckoslut på väg till Sälen. Malung har också en omfattande sommarturismen.

De 50 miljoner kronor rivningen kostar har redan förlorats. Om det egna kapitalet i Malungshems och kommunens balansräkning skrivs ner behövs inget kommunalt likvidtillskott. Fastigheterna saknar således ekonomiskt värde och kan överlåtas för en krona till ett hotellbolag ägt av till exempel kommunen och Malungs näringsliv. De enda investeringar som behövs är enkla möbler, en reception mot riksväg 71, en rejäl skyltning och en omfattande marknadsföring söderut. Sängkläder och städning kan gästerna själva sköta.

Vinsten för Malungs centralort Grönland är en stor ökning av butikernas kundunderlag och att man slipper riva fastigheter av god kvalitet. Projektet kan också ge lika stora inkomster till kommunen som en vanlig uthyrning till permanentboende.

Självklart måste dock idéen prövas av fackmän inom hotell och turismen.

Visionär

Mer läsning

Annons