Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör en bok om sin gamla arbetsplats

Annons

Kartongerna med bilder och informationstexter om Artekfabriken har följt med från utställningen i Hedemora Verkstäder.

Men här finns även en del nytt att titta på, bland annat flera möbeldelar i böjträ, tekniken som den finländske arkitekten Alvar Aalto gjorde känd i hela världen.

-Artekfabriken i Åbo har skänkt oss 20 Aaltopallar så nu behöver inte min man klaga på att jag tar med mig halva möblemanget hemifrån när vi har utställning, säger Aaltoentusiasten och ordföranden för Hantverk och Design i Hedemora Ann-Mari Sörbergs.

Flera av utställningföremålen kunde ha gått till förgängelsen tillsammans med andra gamla Artekmöbler som slutade sina dagar som kaffeved.

-Den där hittade jag i svärmors tvättstuga, säger Stig Eliasson skrattande och pekar på en fotölj i böjträ.

Han var själv anställd på Artekfabriken som grundades 1946. Tillsammans med ett tiotal andra före detta anställda har han startat en cirkel om Artek som ska utmynna i en bok.

Ambitionen är att ha ett färdigt manus till den 30 april nästa år då utställningen avslutas.

Cirkeldeltagarna har botaniserat i Hedemora kommuns omfattande arkiv, rannsakat sina egna minnen och gjort intervjuer med andra anställda om tiden på Artek.

En gammal anställd som de har nosat upp är Sven-Olof Arnesson som nyligen flyttade tillbaka till Hedemora.

Han var med vid tillverkningen av böjträ och nu är cirkeldeltagarna mycket nyfikna på att få höra hur tekniken fungerar.

En annan av cirkeldeltagarna är Yngve Fredriksson.

Han berättar om när den store arkitekten kom på besök en gång i Hedemora.

-Det var väldigt nervöst. Jag var bara 18 år och kände mig som en liten myra. Annars minns jag inte så mycket av honom förutom att han var förtjust i glödstekt sill.

Fotonot: Utställningen har öppet varje måndag 15.00-18.00. Men det går bra för grupper att ringa Ann-Marie Sörbergs på 070-510 29 94 eller 0225-380 14 och boka en annan tid.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons