Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör allt för medlemmarna

Annons

- Det vi nu försöker göra är att samla in och hitta nya idéer för att utöka medlemsnyttan i bostadsrättsföreningen, säger Erik Larsson, projektledare på HSB Dalarna.

I dag är 40 procent av dem som bor i HSB Dalarnas bostadsrätter över 61 år gamla och den stora fyrtiotalistgenerationen väntar på att få gå i pension. En aktuell fråga för HSB är därför vad man kan göra för att skapa förutsättningar för de äldre medlemmarna att bo kvar:

- Det vi vet är att folk i dag bor kvar i hög utsträckning för att det är invant och tryggt, man känner igen folk och det blir dyrare bostadskostnader om man flyttar. Det är faktorer som gör att man stannar kvar.

Att erbjuda medlemmarna möjligheten att få städ, tvätt och sina inköp gjorda av HSB:s lokalvårdare och vaktmästare i stället för av kommunens hemtjänst kan då vara en bidragande orsak som får dem att bo kvar:

- Ja, kan vi skapa en drägligare tillvaro som gör att medlemmarna bor kvar så är det klart intressant för medlemsnyttan.

I dag ska socialnämnden ta ställning till HSB:s förslag. Socialförvaltningens förslag till beslut till politikerna är att projektet ska genomföras på försök i bostadsrättsföreningarna Linden och Promenaden. Socialförvaltningen anser att chansen att själv kunna påverka och ha inflytande över hur tjänsterna levereras ökar förutsättningarna för äldre människor att bo kvar hemma trots att hälsan och orken sviktar.

Om politikerna säger ja till projektet betyder det att de som beviljats hemtjänstservice i form av tvätt, städ och hemhandling i de två bostadsrättsföreningarna redan från och med den första oktober i år kommer att få välja om de vill ha den från HSB eller kommunen:

- Grundtanken är att genomföra det här med befintlig personal, men om nu 25 personer skulle visa sig vara intresserade av HSB:s hemtjänst så får vi anställa en person till den här funktionen, säger Erik Larsson.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons