Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gonäs och Sunnansjö blir utan sina bibliotek

Annons

- Det är sorgligt. Biblioteket är det enda vi har kvar här, säger Ulf Svensson, ordförande i Gonäs byggnadsförening.

- Servicen blir sämre och sämre. De naggar hela tiden på det som finns här, säger Ulf Sjögren, ordförande i Sunnansjö hembygdsförening.

Båda två bor i byar som fått lida hårt för ekonomiska besparingar. Sjögren tror att byborna nu kommer att låna ännu mindre böcker och Svensson är orolig för Folkets hus fortlevnad.

Biblioteket i Gonäs är nämligen inhyst där och utan denna hyresgäst försvinner 16000 kronor per år.

- Vi får väl hoppas att driftbidraget fyller upp.

Motiveringen till nedläggningarna är att biblioteken är för omoderna och att utlåningen är för liten. Omkring en halv miljon kronor hoppas kommunen kunna spara genom att minska filialerna till fem stycken.

- Det handlar om personal, bokinköp, hyror och att vi slipper kommande upprustningar, säger Ingvar Henriksson (s), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Genom pensionsavgångar och att vissa heltidstjänster blir halvtid, minskas antalet tjänster under 2005 med 3,6.

Beslut om planen tas av kommunfullmäktige. Där ingår också att fortbilda skolbibliotekarier för att höja dessa biblioteks kvalitet. Någon direkt mål att rent fysiskt slå ihop skol- och folkbibliotek finns inte. Däremot ska samverkan mellan dem bli bättre.

- Vi ska ju fostra barnen till att gå på bibliotek. Ju yngre de är, dest fler besök ska de göra, säger bibliotekschef Helén Lis.

I biblioteksplanen finns också uttalat en generell kvalitetshöjning, med ett mycket konkret mål. Man säger att senast 2010 ska man utses till "årets bibliotek".

De tre senaste åren har Malmö stadsbibliotek, Riksdagsbiblioteket i Stockholm och Kungsbacka bibliotek fått utmärkelsen, som delas ut av fackföreningen Dik.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons