Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goliat styr efter eget huvud

Annons

Återigen har Peter Hultqvist slagit sig för bröstet på en halvsida i BT.

Han pratar om hur duktig han varit med planeringen av Borlänge och om arbetslösheten, men tyvärr har herr H som vanligt förtäckt en del av den bittra sanningen.

Arbetslösheten, där pratar Hultqvist om 4,5 procent, det är en sanning med modifikation, för under filten döljer sig ytterligare cirka 3 procent arbetslösa som är satta i så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, alltså en form av bidragstagande.

Den verkliga arbetslösheten är cirka 3 423 personer i Borlänge,, eller över sju procent.

Sedan gäller det etableringen, och expansionerna av stormarknader utanför tätorten. Det sköts till största delen helt planlöst av kommunledningen. Vill någon multinationell aktör bygga så får den själv välja platsen och kommunen godkänner som regel deras önskemål ograverat.

Det vanliga snacket om att det alltid är breda överenskommelser med oppositionen kan man glömma, den enigheten är bara på det formella planet. I beslutande utskott och fullmäktige är det "Goliat" med egen majoritet som ändå beslutar efter egna åsikter.

Borlänge liknar i dag en centralort som drabbats av ett meteoritnedslag. Folkströmmarna rör sig mellan olika köpcentra i ytterregionerna, som dessvärre är kontrollerade av enbart en hyresvärd. Vilket gör det omöjligt för enskilda småföretagare att hyra in sig i deras lokaler.

Denna destruktiva utveckling drabbar småföretagarna och deras personal som inte får tillräckligt stort kundunderlag. Samtidigt som konsumenterna på ett miljöfientligt sätt med bil måste pendla för att handla.

Vidare befinner sig kommunen i ekonomisk kris med minst 80 miljoner back mot budget. Man kan med rätta fråga sig om man fört en ansvarsfull ekonomisk politik när man måste ta in mer pengar från de kommunala bolagen - en extra skatt.

Dessutom drabbas invånarna av nedskärningar i vård, brist på dagisplatser, bristande underhåll av lokaler.

Hela den här situationen har skapats genom att socialdemokraterna klubbat igenom oansvariga investeringsprojekt utan ekonomisk täckning, bland annat Börje Anderssons vattenpark med omgivningar som vid det här laget måste ligga långt över 100 miljoner kronor. Projekt som kunnat utvecklas i en lugnare takt och på det sättet följt den ekonomiska kapaciteten.

Det sista är Ornäs skola, där naturligtvis rektorn vill ha skolan, men den ekonomiska bilden visar överhettning i byggbanschen. Här vill oppositionen ha en mindre skola, men som vanligt är det socialdemokraterna som bestämmer och avgör.

Hultqvists insändare ger intryck av att han försöker stötta Perssons regeringspolitik med kraftiga skattehöjningar även på bränsle och el, den destruktiva utvecklingen inser jag kommer att leda till att invånarna kommer att tvingas att lämna landet.

På samma sätt som för hundra år sedan tvingas vi söka arbete i ett annat land där man insett vikten av en balancerad skattepolitik för att behålla utvecklingen.

Visserligen kan den här insändaren låta anti s, det är ju förstås så. Men med anledning av att de har egen majoritet i samtliga nämnder, utskott, bolag och kommunfullmäktige, måste de få granskas kritiskt och även få ta ansvaret för en kommunal ekonomi i svår ekonomisk kris och obalans.

OROLIG INVÅNARE

Mer läsning

Annons