Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfveckan firar 40 år

Annons

Rättviks golfklubb bildades den 14 januari 1954. Klubben var den 44:e i Sverige och den allra första i Dalarna. 1962 arrangerades den egna stortävlingen "Golfveckan" för första gången.

- Orsaken till att klubben startades så tidigt i Rättvik och sedermera arrangerade Golfveckan berodde på de fina storhotellen som fanns här - Persborg, Siljansborg, Turisthotellet etc. När det gällde Golfveckan ville hotellen ha en säsongsförlängning, säger Stina Eriksson - kassör i flera omgångar sedan 1965.

Trots de "adliga" anorna har klubben aldrig varit exklusiv, förnäm eller "snobbig".

- Vi har aldrig haft en överklass i Rättvik. Klubben har därför alltid upplevts som folklig. Det tror jag också är hemligheten bakom klubbens starka utveckling, säger Stina.

Redan från start lockade Golfveckan jämförelsevis många deltagare från hela landet. I dag deltar cirka 200 personer per dag - totalt cirka 1 500 tävlande under veckan.

- I dag kan vi inte ta emot fler. Golfveckan har blivit en av de etablerade motionstävlingarna i Sverige. Många av deltagarna anpassar sin semester till tävlingen för att kunna komma. Styrkan är att vi har en stark social gemenskap utöver golfen, säger före detta ordföranden Börje Ljunggren.

På söndag avslutas Golfveckan. På fredag firas 40-årsjubileet med middag och dans till levande orkester.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons