Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfprofil ska locka elever att läsa i Säter

Annons

- Omvårdnadsprogrammet lockar inte ungdomar i dag. Det lockar inte att ta hand om äldre. Vi vill göra omvårdnadsprogrammet populärare, förklarar Sune Hemmingsson (c), vice ordförande i gymnasienämnden Borlänge/Säter.

Att ha en profilering inom psykiatri ses också som viktigt med tanke på att det till höstens startas kvalificerade yrkesutbildning i psykiatrisk vård på Skönvik i Säter, ett alternativ för fortsatta studier för elever på omvårdnadsprogrammet.

Behovet av att ungdomar utbildar sig inom vård- och omsorg är stort med tanke på möjligheterna att rekrytera personal i framtiden och därför gäller det att finna utbildningar som lockar ungdomar till vård och omsorg.

Men det är inte bara omvårdnadsprogrammet som förändras från och med läsåret 2006/2007. Även för övriga program på Dahlandergymnasiet blir det förändringar från och med samma tidpunkt.

Naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet får båda nationell inriktning.

- Det innebär en breddning mot den specialutformning som finns i dag, förklarar Hemmingsson.

Dessutom ändras den nuvarande lokala inriktningen "entreprenörskap och projektarbete" till "IT-baserat småföretagande".

Från och med läsåret 2006/2007 inrättas en golfprofil med regional antagning (500 poäng specialidrott) med samhällsvetenskapsprogrammet som bas.

- Redan från i höst inrättas en lokal golfprofil för elever från Borlänge/Säter. När programmet sedan blir regionalt får vi förhandla med även andra kommuner, berättar Hemmingsson.

Tanken är att golfsatsande ungdomar från fler kommuner än Säter och Borlänge från och med 2006/2007 ska få möjlighet att blanda studier vid Dahlandergymnasiet med golfträning.

Gymnasienämnden tog beslutet om de ändrade inriktningarna vid senaste sammanträdet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons