Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfklubben anmäld

Annons

- Mycket märkligt. Vi har ju pratat med skogsvårdsstyrelsen, och då sades inget om någon anmälan, säger Knut Nylund, som var ordförande i Mora golfklubb när avverkningen skedde i mars 2004.

Meningen var att skog ska tas bort för att bereda plats till en ny golfbana om nio hål.

Knut Nylund berättar att kontakter togs med miljö-och hälsoskyddskontoret, och att inga frågetecken fanns från deras sida.

Enligt Knut Nylund hade golfklubben även kontakter med skogsvårdsstyrelsen för att diskutera den kommande gallringen.

- Tyvärr kommer jag inte ihåg vem jag talade med.

Med hjälp av satellitbilder upptäckte skogsvårdsstyrelsen att cirka 6,4 hektar hade föryngringsavverkats på golfklubbens fastighet, Sandängarna 2:2, utan att någon anmälan hade gjorts till skogsvårdsstyrelsen.

Vid besök på platsen kunde personal från skogsvårds- styrelsen få avverkningen bekräftad.

Fröträd hade lämnats kvar men volymen av de träd som lämnats kvar var för liten.

Det var Siljan Skog AB som skötte avverkningen och som också köpte virket.

Nu konstaterar skogsvårdsstyrelsen, i sin anmälan, att virkesförrådet som står kvar, är så lågt att skyldigheten att anlägga ny skog har inträtt.

Enligt gällande regler ska en föryngringsavverkning om minst 0,5 hektar anmälas till skogsvårdsstyrelsen minst sex veckor i förväg. Brott mot bestämmelsen medför straffansvar.

"Skogsvårdsstyrelsen hemställer att åklagarmyndigheten prövar frågan om åtal i ärendet. Enligt skogsvårdsstyrelsens uppfattning kan gärningen inte anses som ringa", skriver skogsvårdsstyrelsen i sin anmälan.

- Vi kan inte göra annat än avvakta vad åklagaren kommer fram till, och blir det ett åtal får vi väl ta det, säger Knut Nylund.

BIRGER NYLÈN

Mer läsning

Annons