Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GoldQuest bryter mot lagen

Annons

Efter en rad förfrågningar om verksamheten har Lotteriinspektionen granskat det internationella nätverksföretaget Gold

Quest International Ltd.

Företaget har snabbt fått fäste i Sverige och många privatpersoner har engagerat sig i verksamheten. Inte minst i Dalarna, där GoldQuest påbörjade sin värvningsverksamhet förra året. I dag har företaget 50 medlemmar i Falun-Borlänge, som samtliga investerat i minst ett guldmynt för 8 000 kronor.

Lotteriinspektionens granskning av såväl guldmynt som affärsidé visar att nätverksföretaget bryter mot svensk lag.

- Vi har kommit fram till att det är ett kedjebrevsspel, säger Jessica Wenna, Lotteriinspektionens jurist.

Som kedjebrev betraktas den verksamhet där vinstmöjligheterna huvudsakligen beror på antalet deltagare som efter hand går in i spelet. Lotteriinspektionen hävdar att GoldQuests kompensationsplan stämmer in i den beskrivningen. Dessutom anser man att det råder ett missförhållande mellan priset på mynten och dess verkliga värde.

- Vi har valt att polisanmäla GoldQuest International, berättar Jessica Wenna.

Enligt lotterilagens tredje paragraf definieras kedjebrev och liknande som lotterier. Ett lotteri får endast anordnas med tillstånd och något sådant har inte GoldQuest International fått i Sverige. Det innebär att personerna som står bakom verksamheten gör sig skyldiga till brott, som kan ge upp till två års fängelse.

- Man kan även dömas för medhjälp till anordnande. Skyldig till det är den som på något sätt deltar i uppbyggnaden av spelet, säger Jessica Wenna.

I Lotteriinspektionens granskning av GoldQuest International har produkterna jämförts med värvningsmoment och kompensationsplan. Inspektionen har i det funnit att själva värvningen utgör en större del i verksamheten än försäljningen av guldprodukterna. Därmed betraktas verksamheten som ett kedjebrevsspel.

- Vi försöker göra en helhetsbedömning. I det här fallet fann vi att brott har begåtts. Därför får polisen ta över, säger Jessica Wenna.

Från år 2000 har Lotteri-

inspektionen anmält fyra kedjebrevsspel eller liknande till polisen. Hittills har en av anmälningarna lett till fällande domar för de inblandade.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons