Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godtrogna folkpartister

Annons

I den har frågan har folkpartiet gjort ett misstag: De har trott på den socialdemokratiska maktapparaten. I kommunpolitiken brukar Smedjebackens och Ludvikas moderater gå i samma fålla.

Ludvikafolkpartisten Philip Stenvall försvarar sig med en förnuftig och gedigen argumentation.

Han påpekar helt riktigt att Landstinget har dålig ekonomi och att stora besparingar behövs.

Men hans argumentation är byggd på en dålig grund. Hans resonemang är för ytligt och han är för godtrogen. Liksom de flesta politiker litar han på att de uppgifter han får från organisationen är allsidiga och korrekta, han verkar tro att chefstjänstemän och byråkrater ger en sanningsenlig och objektiv bild av verkligheten.

Jag är övertygad om motsatsen. Han verkar tro att ledande s- och v-politiker är pålitliga och trovärdiga, det tror inte jag.

Makthavare gynnar sig själva, både chefstjänstemän och ledande politiker. De väljer att presentera uppgifter som ensidigt gynnar deras egna intressen. De gömmer undan viktiga faktauppgifter, de förvanskar undersökningsresultat, ibland publicerar de lögner.

Detta kan man se otaliga exempel på i kommunala utredningar, rapporter, verksamhetsberättelser och andra beslutsunderlag.

Att detsamma gäller för landstinget är jag övertygad om, även om jag här bara sett enstaka exempel, eftersom jag inte har så stor kunskap om landstingspolitiken.

För att få en mera allsidig bild av landstinget bör man hämta uppgifter från olika håll.

Lämpliga kunskapskällor är: Olika yrkesgrupper som jobbar i landstinget, patienter och deras anhöriga, forskning och facklitteratur, facktidskrifter och massmedia.

Och man bör tala med landstingsanställda "off the record" - annars får man bara Landstingets officiella tillrättalagda bild.

Det beslutsunderlag vi förtroendevalda får från det politiska systemet är inte pålitligt. Detta är givetvis ett gigantiskt systemfel, som delvis sätter demokratin ur spel.

Därför fattar politiker och chefstjänstemän okloka beslut som leder till dyr och dåligt fungerande verksamhet inom kommuner och landsting.

Detta system av korrumperad information gynnar de som har makten just nu, de kommer inte att förändra något frivilligt, däför bör vi heller inte stödja nuvarande makthavare.

Detta kan väljarna förändra genom att rösta på pålitliga och självständiga politiker i de olika partierna. Dessutom behövs en rejäl förändring av den nuvarande osunda politiska kulturen.

Eftersom socialdemokraterna är det stora maktpartiet behövs förändringen mest inom det partiet. Men alla andra partier lider också av den osunda, odemokratiska politiska kultur som ar förhärskande i Sverige.

Detta stora problem kommer jag att ta upp i min nästa debattartikel.

Jari Antell

Ordförande i Smedjebackens folkparti och suppleant i landstingsfullmäktige

Mer läsning

Annons