Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godsvagnar har flyttats

Annons

Detta med anledning av att de för vissa så störande godsvagnarna nu har flyttats från Ludvika till malmbangården i Grängesberg.

Därmed kan det så kallade vagnseländet läggas till handlingarna.

Det var under 2003 som vagnbolaget Nordwaggon, av Banverket, lät hyra tre av de yttre numera oanvända spåren på bangården i Ludvika för uppställning av vagnar.

Vagnarna blev snart ett tacksamt objekt för så kallade graffiti-konstnärer som utförde jättelika målningar. Ekipagen utgjorde därmed ingen vacker syn.

I höstas klagade stadsarkitekt Göran O. Sundell till tidningen. Han uttryckte stor irritation över att vagnarna skymde sikten mot Väsmanstranden.

- Det känns så jättefel, sade han i NLT den 4 oktober.

Men nu lär ärendet vara färdigdiskuterat. Nordwaggon har tecknat ett hyresavtal med Grängesbergsbanornas järnvägsmuseiförening (GBBJ) för fortsatt uppställning på malmbangården.

Uppdraget att flytta de totalt 53 godsvagnarna föll på Green Cargo som häromdagen kom till Ludvika med en T44:a (diesellok) körd av Jan Krysén som även är lokförare hos GBBJ. Med i besättningen var även tidigare Ludvikaföraren Kenneth Persson, Borlänge och Alf Jansson från museiföreningen.

- Vi kommer att förvara vagnarna tills vidare och det blir ju samtidigt en slant till gagn för föreningens fortsatta verksamhet, säger Jansson som tycker att det blev en lyckad lösning.

- Det har ju varit så mycket väsen om dessa vagnar och Banverket har "fått fan" för dem eftersom de stått på deras spår i Ludvika. Men nu slipper de (stadsarkitekten med flera) hålla på och gnälla över att det står järnvägsvagnar på en bangård.

Nöjd med uppgörelsen är även Roland Olsson som var chef för numera nedlagda Borlänge banområde.

- Nu hoppas jag att de blir lite tillfredsställda på vissa håll, säger han diplomatiskt.

Tidningen har även sökt Göran O. Sundell som dock inte har kunnat nås för en kommentar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons