Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda tider inom sjöfarten ger jobb i Orsa

Annons

Det är uppåt värre för kättingtillverkarna i Sverige. Ramnäs bruk i Västmanland har så goda tider att företaget tagit fabriken i Ljusne ur malpåse.

Det företaget har fått draghjälp av alla katastrofer ifjol, eftersom det är inriktat mot offshore.

Dalarnas kättingtillverkare, Orsa Link, har inte haft den draghjälpen. Här är det istället de goda tiderna inom sjöfarten som ger nya jobb och ökad produktion.

Orsa Link, som varit verksam sedan 1909, ägs idag av den norska koncernen Nøsted Kjetting AS. Inom koncernen produceras kätting för slirskydd, fiskeri, sjöfart och lyft. Koncernen har verksamhet i fem länder, antalet anställda är närmare 300 och den totala omsättningen är cirka 400 miljoner kronor.

I Orsa är den totala produktionen 2 800 ton. Företaget är specialiserat på kätting till sjöfarten , framför allt kätting för lastsäkring och liknande, samt tillbehör.

De goda tiderna har också medfört fler arbetstillfällen.

- Vi anställde två nya medarbetare i maj ifjol och därefter har vi fått ytterligare två medarbetare i företaget. Totalt är vi 25 anställda, berättar vd Siv Nordby.

Samtidigt som efterfrågan på företagets produkter blir allt större ökar dock också kostnaderna ordentligt. Stålpriserna är ju höga idag. Även konkurrensen inom kättingområdet ökar.

- I Asien och Kina ökar tillverkningen av kätting kraftigt. Kvalitetsmässigt hänger de nya konkurrenterna inte riktigt med. Så vi märker inte så mycket av den konkurrensen, säger Siv Nordby.

- För oss är närheten till marknaden och att vi håller en bra leveransservice det viktiga. Att ingå i en större koncern är också positivt. Alla enheter inom koncernen ökar sina volymer.

En liten historisk krumelur i kättingbranschen är att båda de svenska kättingföretagen, med sitt tunga smidesarbete, leds av kvinnor: Carina Andersson är vd för Ramnäs och Siv Nordby för Orsa Link.

Hur kommer det sig?

- Varför inte? Inom vår norska koncern har vi sedan tidigare en kvinnlig vd, säger Siv Nordby.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons