Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda nyheter

Annons

Vi som arbetar inom Amnesty International kände oss verkligen uppmuntrade, när vi läste rapporten om resultatet av förra årets blixtaktioner.

En blixtaktion, BA, är underlaget för brev vi skickar främst till myndigheter i olika länder, där vi vädjar för fångar. Det kan gälla att omvandla dödsstraff, frisläppa politiska fångar, uppmana till humanare behandling av fångar, våld mot kvinnor, "försvinnanden", med mera. Under 2004 arbetade vi (även Amnestymedlemmar i andra länder) med 344 nya fall och 200 uppföljningar av tidigare fall. I 166 av fallen har Amnesty fått veta att positiva resultat uppnåtts, vilket innebär goda nyheter i 48 procent av fallen.

Detta har betytt att 107 av de 166 BA med goda nyheter handlade om fångar som frigivits, 16 uppskov av verkställande av dödsstraff och i 11 fall har dödsdomar upphävts eller omvandlats.

Ett exempel: Den 25 maj 2004 skickade Amnesty ut uppföljningen till en BA som kom i januari 2003. Fallet handlade om doktor Elma Novais och hennes två barn i Brasilien. Doktor Novais hade hotats till livet som resultat av hennes oförtrutna försök att ställa inför rätta en grupp polismän som dödade hennes son 1999. Efter blixtaktionen har Novais och hennes barn skydd dygnet runt. I juni vann Novais överklagandet mot frigivningen av de fyra och männen fängslades på nytt.

Även om man inte är medlem kan man agera på många olika sätt på (www.amnesty.se). "Veckans vädjande" är ett färdigformulerat brev på en BA, som man kan skriva under och som Amnesty faxar iväg.

BIRGITTA VARNEY

Mer läsning

Annons