Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda idéer gav 100 000

Annons

Högstadie- och gymnasieeleverna har under de senaste månaderna knåpat ihop hela 2 255 förslag på konkreta uppfinningar eller andra knepiga innovationer, och nu var det dags för sanningens minut. Skulle den hårda juryn från Innovation Dalarna, Brann patentbyrå, Företagarnas Riksorganisation och ALMI ha valt just deras idé som pristagare. En förväntansfull stämning fanns ibland eleverna i teatern och många drömde säkert om ett tillskott i plånboken lagom till sommarlovet.

FR Företagarnas ordförande, Eivor Sterner, inledde galan mrd några väl valda ord innan hon presenterade galans hemliga gäster, Sven Rubin och Birger P Resley från Svenne Rubins. Sven hakade genast på uppfinnartemat och visade upp ett par specialgjorda arbetshandskar som han förärats av den lokale järnhandlaren i Smedjebacken. Var handskarnas tummar var placerade kan ni säkert räkna ut själva. Efter tre låtar var det ändå dags för allvaret.

- Standardmallen för en svensk uppfinnare är en man på 47 år, sade Jörgen Steen från ALMI när han intog talarstolen och han berättade att det kändes mycket bra att stå inför en så stor skara av unga uppfinnare med en jämn könsfördelning. Första klassen som premierades var den för bästa design där segern gick till Björn Axelsson från klass 8C som fick mottaga en prischeck på 2 000 kronor för sin nydesignade byxkjol. Därefter följde bästa prototyp där Tomas Sonesson, 7B, tog hem den första av sina tre prischeckar. Tomas vann även klasserna, Bästa produkt och Bästa miljöinnovation och blev därmed 5 000 kronor rikare.

- Jag ska spara pengarna, sade Tomas som nu går ut 7:e klass och har ytterligare minst två år på sig att bygga på "förmögenheten2 genom tävlingen.

Aktivitetsklassen vanns av Maria Olsson, 9C, och Johan Eriksson, 8C, vann fantasiklassen. Bästa illustration vanns av Helén Danielsson, 9A, och förstapriset för bästa samhällsutvecklingsidé delades av Anders Edlund, 7C, Johan Stark, 7D, Erica Hermansson, 9C, och Oskar Magnusson, 9C.

Helt nytt för i år var stipendier ur Ljungberg stiftelsen för unga kreativa människor inom naturvetenskap, teknik och entreprenörstänkande.

Utdelare var Börje Steen från Stora Enso i Falun som berättade att Erik Johan Ljungberg bland mycket annat var den som grundade Snöå lanthushållsskola 1909 och att det därför kändes extra roligt att få dela ut stipendier till ungdomar från bygden. De fyra ungdomar som fick en varsin check på 3 000 kronor var Julia Hult, 9C, för "Kreativitet", Felicia Lindström, 7A, för "Fantasi/Framställning", Karl-Henrik Ström, 8D, för "Presentation av lösning", Daniel Nises, 8D, för "Helhetslösning". Anders Sjöberg och Marcus Eriksson från estetiska programmet fick dela på 3 000 kronor för "Rollspel".

Som avslutning hyllades bildläraren Reinhard törnemo för sitt starka engagemang i tävlingen och alla pristagare fick, utöver en prischeck på minst 500 kronor, varsin ros och diplom som delades ut av tävlingens upphovskvinna, Lisbeth Lagerberg från FR Företagarna och kommunens utvecklingschef Rolf Gustafsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons