Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda grannar i 100 år

Annons

Flera hundra personer samlades på förmiddagen vid Stötens camping i Grundforsen. Man marscherade sedan till Stöa kanal, en vandring på cirka tre kilometer. I täten var det flera musikkårer och folk med svenska och norska flaggor. Det var en kall och mulen dag och så småningom kom också regnet. Men det skrämde inte på något sätt bort festdeltagarana som till övervägande delen var norrmän.

Vid Stöa kanal samlades sedan en storpublik och där bjöds det på underhållning av olika slag. Kommunordföranden på den norska sidan, Ole Martin Norderhaug, höll hälsningstalet. Han sammanstrålade också med Malungs kommunalråd Kurt Podgorski som bland annat lämnade över en gåva.

Bland de medverkande kan nämnas Trysils manskör, Saxdalens manskör, Trysil musiklag, Malungs spelmanslag, Kils parad-orkester och Östby sångkör, bara för att nämna några.

Det fanns också en hel del andra som medverkade med framträdande och det blev verkligen en riktig festdag.

I det stora tåget som marscherade från Grundforsen till Stöa kunde vi också se ett gäng glada gamla fotbollsspelare iklädda fotbollsmunderingen som laget Gränskamraterna i Rörbäcksnäs bar en gång i tiden. I det gänget fanns bland annat förre OS-medaljören i skidskytte Holmfrid Olsson.

Vi träffade också norrmannen Sven Pettersen från Inbygda i Norge som körde en gammal traktor en Porsche från 1954 smyckad i fören av den svenska och norska flaggan. På släp hade han en mindre smedja som han demonstrerarde för alla intresserade.

Vid riksgränsen stod också två vaktposter Trond Pedersen från Norge och Erland Tangen från Sverige. De kunde berätta att för hundra år sedan var det förfäder i deras släkt som också stått som vaktposter vid gränsen.

Många som medverkade under den här festdagen hade också iklätt sig kläder som man bar för hundra år sedan. Flera kom också med häst och vagn till festplatsen Stöa kanal. Där serverades också olika norska rätter.

Trots att det började regna blev det en riktig gränsfest där mer än tusen personer hade samlats för att fira den fredliga tillvaro som länderna haft i mer än hundra år.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons