Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God turistsommar i Malingsbo

Annons

Sista september stängs campingen. Och den sista stängs hela anläggningen. Elen bryts, vattensystemet töms. Samma sak gäller återstoden av varulagret som flyttas upp till bolagets vildmarkspensionat i Björsjö.

Kort sagt, Malingsbo camping ska för första gången krypa in i idet.

- Det kostar helt enkelt för mycket i såväl el som personal att hålla vintercampingen i gång, förklarar Roger Sjöberg.

- Bara 25 säsongsplatser är för litet underlag, tillägger han.

Detta innebär att försäljningen av fiskekort också fryser inne. Roger Sjöberg har i dagsläget inget konkret besked att lämna i det fallet.

Klart står i alla fall att turistsommaren 2002 har gått bra för Malingsbo Björsjö Turism AB. Något facit har Roger Sjöberg inte att titta i. Summeringen av säsongen återstår.

Därför är det mer på känn han nämner att i synnerhet blev juli en bra månad.

- Jag vågar påstå att juli i år blev mycket bättre än juli förra året.

Att sommaren gått på övertid under augusti spelar mindre roll för anläggningen. Semesterperioden spelar alltid en avgörande roll.

- Nu är det i stort sett bara lingonplockare och en del fiskare här. Men de som kommer till helgerna gör det kanske på grund av vädret.

Hur som helst bedömer Roger Sjöberg att campingen är på väg mot rätt håll. Att privatisera efter att en institution som Samhall drivit anläggningen sätter sina spår.

Sparpaket, där stängningen över vintern ingår, spås få full effekt om ett par år.

- Redan i fjol var vi nära ett nollresultat.

Vildmarkspensionatet i Björsjö har samtidigt visat sig fungera utmärkt som konferensanläggning. En motbild tonas därmed fram i en tid då de stora konferensanläggningarna ute i landet har problem.

- Ända sedan i våras har det varit fullt av bokningar. Och nu är det fullt ända in i oktober.

Roger Sjöberg tror att framgången bottnar i den nisch man hittat. Bokas vildmarkspensionatet av en grupp på minst tio personer får man ha hela anläggningen för sig själv.

Utöver detta förser pensionatets kök allt fler skolbarn med mat. Sedan tidigare har Björsjö skolas elever fått sin lunch här.

- Nu kör vi även maten till friskolorna i Gubbo och Jobsbo.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons