Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God trend för människorätt bromsas

Annons

Visserligen finns starkt positiva exempel.

Men på några år har den positiva trenden för mänskliga rättigheter i världen bromsats upp, enligt svenska regeringen.

I år ingår 198 länder i rapporterna. Frivilligorganisationer, företag och allmänhet uppmuntras att läsa materialet och föra det med sig i eventuella kontakter utomlands. Materialet ska också genomsyra regeringens MR-arbete.

Grundorsaken till MR-brott är nu för tiden andra än på 1990-talet. Då sågs en starkt positiv MR-trend sedan andra orsaker föll ihop tillsammans med de totalitära kommunistiska regimerna, påpekade Bildt.

Vitryssland var i fjol fortsatt sorgebarn med demokratiskt utdömda presidentval samt än starkare förtryck av oberoende medier och intresseorganisationer.

Han anser också att läget i Ryssland går i starkt felaktig riktning. Andra gamla "MR-skurkar" som fortsätter åt fel håll är Burma, Iran, Irak, Kuba, Nordkorea, Sudan, Uzbekistan och Venezuela.

En härd som hettade till i fjol var sommarens krig i Libanon mellan Israel och Hizbollahgerillan. I botten lurar konflikten israeler-palestinier. Nu kallade Bildt Gazaremsan för "helvetets förgård", med svåra MR-brott av alla parter.

Som positivt nämndes bland annat FN:s nya MR-råd samt utvecklingen i Colombia, Kongo Kinshasa - och Turkiet. I fallet Turkiet har EU:s påverkan, liksom i övriga delar av unionens närområde, generellt varit positiv, anser Bildt.

Bildt fick frågan vad regeringen gör, vilket höstens regeringsförklaring utlovade, för att ta större ansvar för MR. Han svarade att en översyn pågår av det svenska biståndet till vissa av de värsta staterna.

På frågan om eventuell svensk kritik mot USA:s i fjol fortsatt hårda behandling av fångarna i Guantánamo Bay blev Bildt diplomatisk. Han betonade vikten av kampen mot terrorismen, men också att den bör ske folkrättsligt korrekt.

TT

Mer läsning

Annons