Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God natt Dalatrafik

Annons

Det senaste utspelet med höjda taxor och borttagna rabatter gör att Dalatrafik nu propagerar för ökat bilåkande. Vi är ett pensionärspar som har en gammal bil som vi nu kommer att få användning av.

Bilen är till åren att den spottar ut mycket ohälsosamt, men den är billig i drift. Vi betalar skatt, trafikförsäkring och bensin.

Vi åker till centrum i Falun någon gång i veckan för lite inköp och gymträning. Andra resor gör vi inte inom Dalarna, dit vi åker går inga bussar. Vi har dåliga bussförbindelser i staden, en buss i timmen är de tider som gäller.

Bensin och lite till ger en bilkostnad tur och retur på cirka 20 kronor. Parkering centralt kostar oss cirka 20 kronor. Totalt blir det cirka 40 kronor för en resa till centrum.

På ett år kostar det lite drygt 2 000 kronor.

Efter taxehöjning och borttagen pensionärsrabatt kostar motsvarande resa för oss med buss 4 x17 kronor. Totalt för båda 68 kronor på en vecka. Detta blir cirka 3 400 kronor.

Skulle vi köpa kortet för 2 400 kronor skulle årskostnaden för två bli 4 800 kronor.

Alltså: Vi tar bilen. Ett bra sätt att spara 2 800 kronor.

Behövs alla dessa jättestora bussar, även ledbussar av storstadsmodell? När man ser dessa jättebussar med två-tre passagerare åka runt i staden under lågtrafik då blir man fundersam! Sälj en del jättebussar till Stockholm och kör med minibussar under lågtrafik i Falun.

Bosse

Mer läsning

Annons