Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God morgon, Falun

Annons

Det där med utseende tål att fundera på. Jag har kommit fram till att det i de allra flesta fall är andra som bestämmer hur vi ska se ut och inte vi själva fast vi tror det.

I mitt fall började det i späda år då min mormor hade hand om mig. Hon hade upplevt svältens dagar och gödde mig med besked, jag såg ut som en äppelkindad liten gris. Fet och präktig sade hon nöjt till grannarna. Vid sidan sagt avskyr jag ordet präktig sedan dess. Det som står för allt otrevligt från fula fotriktiga skor till avskyvärda flossade skära underbyxor med långa ben.

Fettpärlorna rann lyckligtvis av mig när jag återbördats till familjen. Det fanns tack och lov inga datorer och tv-spel att häcka bakom.

I tonåren var jag inte överviktig men jag hade kurvor som på den tiden var eftertraktansvärda.

Men ett år i arabstaterna ändrade på det. Där ansågs jag, trots kurvorna, anskrämligt mager. Väl rundade damer skulle det vara. De var beviset på att mannen hade fet plånbok att göda sin familj med. Det gick inte av artighetsskäl att tacka nej till allt som alla ville stoppa i munnen på mig och jag växte.

Likadant var det för ett antal afrikanska lokala skönhetsmisskandidater som jag såg en dokumentär om. De hade alla passerat 100-kilosgränsen. Den vinsttippade missen var dock otröstlig och hennes pappa skällde för att hon blivit fulare. Tävlingsnerverna hade gjort att hon minskat fem kilo.

Sedan har vi ju de fordom hårt snörda damerna som fick deformerade kroppar och dånade stup i ett i brist på syre. De var också påtvingade och indoktrinerade av andras åsikt hur de skulle se ut.

I dag är det plankmodellen som dock helst ska ha en stor byst. Flickor och kvinnor blir sjuka i anorexia och bulemi. Hur kommer nästa åsikt om utseende att vara? Cirkusen kommer att pågå tills samhället blir riktigt jämlikt och kvinnor slipper vara mäns statussymboler utan själva kan bestämma hur de ska se ut.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons