Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God morgon, Falun

Annons

Har ni sett hur vackert maskrosorna blommar? Det har ni nog för det är gult överallt. Men troligen tycker ni inte alls de är vackra utan ger er med onda ögon ut på gräsmattan med diverse hugg- och grävverktyg.

Så gjorde ävenledes jag fordom. Och i ärlighetens namn åker en och annan gul sol upp idag också om den valt att bosätta sig på ett alldeles omöjligt ställe där våra intressen kolliderar.

Min bror han rörde aldrig en gul sol. Hans gräsmatta och trädgård fullkomligen lyste den här tiden på året. Och detta till grannarnas stora förtret för solarna pläga ju förvandlas till dunbollar med tiden.

Och de spreds med minsta vindpust över nejden och fann grannarnas trädgårdar utmärkta att dala ner på.

Grannarna vädjade, skällde och hotade för att få bror min att ta reson. Men icke för han hade insett maskrosornas fulla och dyra värde. Det gjorde han när han var till sjöss och landsteg i Buenos Aires och besökte stadens botaniska trädgård.

Och där, bakom dubbla taggtrådsstängsel, stod en liten förkrympt sol och stoltserade som en av trädgårdens verkliga rariteter. Nordisk maskros stod det på en skylt bredvid. Bror blev alldeles förfärligt rörd och hans solar fick därefter leva i fred.

- Också behöver man ju inte gno ihjäl sig med gräsklippare och annat som väsnas, sade bror och sträckte ut sig i hängmattan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons