Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God klass på hundfoder trots lågpris

Annons

Årligen stoppar svenska hundar i sig tusentals ton torrfoder. Laboratorieföretaget Analycen i Lidköping har på uppdrag av Testfakta.se analyserat innehållet i tio av de vanligaste märkena på den svenska marknaden.

Undersökningen visar att det är stor prisskillnad mellan fodren. Under ett års förbrukning handlar det om flera tusen kronor, trots att nästan samtliga testade foder håller god klass.

-Undantaget är ett foder som i mer än ett avseende avviker från både deklarerat värde och uppsatta näringsnormer, säger professor Åke Hedhammar vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

-Förr var nästan alla sorters foder som såldes i Sverige av god klass. Nu börjar vi få in en del foder till lägre pris och sämre kvalité. Euroshopper är ett exempel på ett sådant.

Analysen visar att det i en del fall är stor skillnad mellan innehållsdeklarationerna på förpackningarna och vad fodren verkligen innehåller.

Royals Canins foder innehåller till exempel mindre än hälften av den A-vitaminhalt som anges på förpackningen.

Å andra sidan innehåller Coop X-tras foder mer än dubbelt så mycket A-vitamin som deklarerat.

-Det som står på förpackningen ska vara sant och korrekt. Det är olyckligt när det i alltför hög grad avviker från det verkliga innehållet, säger Åke Hedhammar.

Är det farligt om fodret innehåller mycket mer A-vitaminer än deklarerat?

-Inte i detta fallet. Risken är dock att någon utifrån informationen på förpackningen förleds komplettera med extra vitaminer och då kan man komma upp i farliga nivåer.

-Jag tycker dessutom att en del av de analyserade fodren ligger anmärkningsvärt lågt när det gäller kopparhalten, till exempel Coops Optimal Balance Adult vilket inte är bra. Precis som hunden behöver energi- och näringsämnen behöver den mineralämnen som koppar för att inte få bristsjukdomar.

Husdjursagronom Kersti Andersson vid Statens jordbruksverk anser att några av fodertillverkarna verkar behöva justera sina innehållsdeklarationer.

-Inom EU håller man just nu på att se över regelverket kring märkning av foderblandningar. Vi får se vad den ger.

OM TESTET:
För att kunna göra en rättvis betygssättning har vi delat in analysresultaten i fyra delar. Varje del svarar för 25 procent av totalbetyget.

*Mineraler och vitaminer har betygsatts utifrån branschnorm. Om ett ämne ligger i nivå eller inom fastställda riktvärden har det fått betyget 4-5. Om det ligger över eller under fastställda riktvärden har det fått betyget 1-2.

* Innehållet av olika fettsyror har betygsatts utifrån branschnorm. Högre innehåll av fettsyror som är mer önskvärda ur näringssynpunkt har resulterat i ett högre betyg.

*Energifördelningen mellan protein, fett och kolhydrater har betygsatts utifrån rekommenderad fördelning.

*De flesta av produkterna håller god kvalitet och lever upp till branschkrav.

MIKAEL BERGLING

Mer läsning

Annons