Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnagare invaderade Ryssahallen

Annons

1 728 kaniner och drygt 100 marsvin fanns på plats för att bedömas av en hord domare.

Dalarnas Kaninavelsförening stod för arrangemanget som drog storpublik.

Tävlingsplats var Ryssahallen där större delen av golvytan var täckt av kaninburar. Publiken bestod till stor del av barn som trivdes bland de olika kaninmodellerna.

256 utställare från hela Sverige, och ett halvdussin från Finland kom till utställningen, där Jan Millberg från Falun var utställningskommissarie.

- En gång varje år arrangeras en landsutställning som den här och att valet föll på Mora berodde bland annat på att man här kunde ställa upp med en lämplig lokal, förklarade Millberg.

Den stora granskningsdagen var på lördagen. 28 domare och en överdomare hade ett mastigt jobb att bedöma alla kaniner.

I en hörna av hallen höll marsvinen till. Där fanns 75 rasdjur, 27 korsningsdjur och två individer som kallades klippta långhår. Marsvinstävlingen arrangerades av Svenska Marsvinsföreningen, Norrort.

Under söndagen var det kaninhoppning, innan hela arrangemanget avslutades med prisutdelning från ett gigantiskt prisbord. Svensk mästare blev Eva Svalborg, Norrsundet, som föder upp rasen hermelin chinchilla. Hon prisades även för att vara bäst i rasen. Karl-Evert Pettersson, Linköping, hämtade pris för att vara "Best in show". Han föder upp rasen alaska och hans svarta hane fick trona högst upp på podiet vid prisdefileringen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons