Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm Skottland, för nu görs whisky i Mackmyra

Annons

Vi ser gamla vitmenade bruksbyggnader och i hagen går betande djur. Besökare strosar på krasande grus. Mackmyra är idyll och byggarbetsplats i ett, här genomgår det gamla bruket en förvandling.

En ny industri är på väg att flytta in.

Helt nytt är dock inte sprittillverkningen i Mackmyra. Redan på 1700-talet gjordes sprit på bruket, då skulle den användas till arbetarnas löner. Nu är ambitionerna högre ställda. En svensk maltwhisky av hög klass.

Åtta whiskyintresserade före detta studiekamrater står bakom idén och 18 december 1999 kunde de se de första dropparna "råwhisky" komma ur destil-

lationsapparaten.

I september i år kommer den första produktionen i full skala att starta. Vägen hit har varit lång. Bland annat har det krävts 17 olika tillstånd från 15 olika myndigheter, man har skapat en finansiell bas som bland annat gjort Svenska Lantmännen till delägare och ett antal provdestillationer för att finna det rätta "receptet".

Nu pågår installationen av de stora destillationspannorna från Skottland. Man beräknar att förbruka cirka 10 ton maltkorn per vecka och produktionen kommer att vara 400 000-600 000 flaskor sprit per år. Vattnet till whiskyn kommer från en rullstensås i närheten, torven till rökningen från Karinmossen söder om Gävle och på sikt hoppas man köpa kornet från lokala odlare.

Jonas Berg som är produktionschef berättar också att mältning och torkning-rökning kommer att göras i Mackmyra. Med tanke på att det tar tre år innan spriten blir whisky kommer det också att behövas lagerlokaler.

Ur fullskaleproduktionen kan den första whiskyn komma på marknaden 2006, men vill du inte vänta till dess så kommer nog små mängder från enskilda fat att bli tillgängliga tidigare.

Mer läsning

Annons