Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm bröd - änder äter frigolit

Annons

-Änderna käkar hejvilt, och vi förstår ingenting, säger ordföranden i Runns Segelsällskap Micke Lindell.

Han berättar att fåglarna så smått började intressera sig för bojarna för två år sedan. Men det var först i fjol de började nyttja frigolit på allvar.

Nu är de 40 änderna i full gång igen och verkar ha fått fullständigt fnatt. Bojarna norpas av så frigoliten yr, när de kivas om "läckerbitarna".

- I fjol började de käka upp bojarna redan under båtsäsongen, vi hade fullt upp att sopa upp frigolitresterna de lämnade efter sig på bryggan, berättar Micke Lindell.

Då försvann säkert ett 20-tal bojar, som gnagdes av in på bara märgen och gick till botten. Nu håller samma sak på att hända igen, och det enda segelsällskapet kan trösta sig med är att änderna ser ut att må bra av frigoliten.

- Jag har aldrig hört talas om något liknande, men min gissning är att änderna skrapar alger av bojarna, säger jourhavande biolog Lars-Åke Janzon på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Han misstänker att det kan finnas växter, som äter sig in i bojarna. Det kanske är förklaringen till att änderna inte nöjer sig med att bara skrapa på ytan.

Lars-Åke Janzon tror inte heller att änderna tar någon skada av att äta upp frigoliten. Den går nog bara rakt igenom kroppen i samma form menar han.

-Vi har haft kackelackor i bur här på museet och de har visat sig kunna förbruka frigolit med väldigt gott resultat, avslöjar han.

Lika förundrad över ändernas beteende är bitr. stadsveterinär Kristina Nilsson vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala.

Hon har aldrig tidigare hört talas om något liknande på någon annan plats i landet.

-Frigolit är ju en ren syntetprodukt, och att jämställa med plastmat utan något som helst näringsvärde, säger Micke Lindell.

Han förstår därför inte vad som flugit i änderna på senare tid. Bojarna har ju legat här i över 40 år utan att någon ens nafsat på dem. Hur kan de då plötsligt ha blivit en delikatess, med strykande åtgång just vid Hälsinggårdsbryggan.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons