Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Global naturfilmare

Annons

Ett 50-tal personer var bänkade när Björnbergs arbetares byggnadsförening genom ordförande Lollo Söderqvist välkomnade till kvällens program som gick helt i djurens och naturens tecken.

Bergman Sucksdorff är, som de flesta förmodligen känner till, dotter till framstående forskningsresanden Sten Bergman. Hon var den i syskonskaran som valde att gå i faderns fotspår i ordets rätta bemärkelse.

Vid det här laget har hon gjort otaliga resor världen över och deltagit i många spännande expeditioner. Hela tiden har hon haft kameror, stilbilds och filmdito, till hands.

- Vi ville erbjuda ett verkligt bra program och är väldigt stolta och glada över att hon ville komma hit till oss i Hörks Hage, säger Gunnel Gransell i styrelsen.

Föreningen kom nämligen i kontakt med den berömda filmaren genom Lars och Ylva Fredriksson. Resultatet blev en riktig höjdarkväll med mycket god behållning.

Bergman Sucksdorff berättade inledningsvis om sig själv och gav några spännande glimtar från sin verksamhet som naturfotograf med världsperspektiv. Bland annat skildrade hon hur hon skjutit en mängd farliga och människoätande tigrar på den indiska landsbygden.

- Jag har sett tigerdödade människor och ångrar inte ett enda skott, förklarade hon frankt innan den digitala projektorn startades.

Den visade filmen har skapats av det bästa av hennes digitala material. Den är samtidigt en postum hyllning till hennes framlidne man. Visningen, som pågick under cirka 50 minuter, rönte stor uppskattning i publiken.

I samband med besöket presenterade Bergman Sucksdorff ett urval ur sin bokproduktion. I en miniutställning fanns också böcker producerade av hennes far inklusive stenyxor och andra spännande föremål från fjärran land.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons