Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glistrup till Dalarna

Annons

- Det här kan dra hit grupper med andra åsikter som kanske kommer att vara i stan hela veckoslutet, säger Ludvikapolisens chef Mats Winroth.

Sverigedemokraternas möten lockar ofta grupper som vill protestera mot partiets åsikter. Något som också polisen i Ludvika befarar.

- Vi har inte hört ett ljud om det här mötet. Det är ju Ludvika kommun som ger tillstånd, men vi brukar få en chans att yttra oss, säger Ludvikapolisens chef Mats Winroth.

Kommunchefen Kalle Gustafson säger att det inte finns några lagliga möjligheter att stoppa mötet.

- Det ju fastslaget att det är ett demokratiskt parti så det är inte så mycket vi kan göra. Och är lokalen ledig så får dom hyra den, säger Kalle Gustafson.

Han tycker dock att det finns anledning att kontakta polisen för att diskutera saken.

Mats Winroth säger att det som oroar är att Sverigedemokraterna väljer just Ludvika för det här mötet.

- Nu måste vi tackla den här frågan och vi kommer så fort som möjligt att kontakta polismyndigheten i Dalarna och diskutera det här, tillägger Winroth.

Mogens Glistrup, född 1926, bildade 1973 Fremskridtspartiet som hade ett utpräglat missnöjesprogram.

Han lockade stora väljarskaror och i det danska valet 1973 fick partiet 15,9 procent av rösterna och blev landets näst största parti.

På 1980-talet dömdes Glistrup till tre års fängelse för skattebrott och 1990 lämnade han partiet. Han återkom dock 1999 till partiet och ledningen. Sin kamp mot skatter har han jämfört med motståndsrörelsen i Danmark under andra världskriget.

Vid besöket i Ludvika 27 januari kommer han bland annat att tala om sitt stöd för EU, men sitt motstånd mot ett Europas förenta stater.

- Vi har olika syn i flera politiska frågor, men han är en intressant person som kanske kan locka en del folk, säger Tommy Funebo, distriktsordförande i Svea.

Svea omfattar Uppsala, Gävleborgs, Dalarnas och Västmanlands län och har till mötet i Ludvika meddelat pressen att ingen fotografering får ske utan tillstånd.

- De är många som är rädda för att synas på bild. Det har hänt att folk fått sparken från sina jobb och blivit trakasserade efter såna här möten, förklarar Tommy Funebo.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons