Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest i bänkraderna

Annons

Men det ska nog mycket till innan Lilly tappar gnistan och hon deklarerade klart och tydligt att kampen för den lokala vården, lasarettet och en ständigt öppen akutmottagning, kommer att drivas vidare. Beslutet att akuten ska hållas stängd nattetid upprör så till den milda grad.

- Jag ger aldrig upp. Den glädjen tänker jag inte ge dem (makthavarna i landstinget). De får göra vad de vill bara de låter bli lasarettet, säger Granberg som vid det här laget har varit ledande "motståndskvinna" sedan mitten av 90-talet.

Tidningens nyhet för en tid sedan om att lanstinget vill bygga en ny storakut i Falun för 210 miljoner kronor var en direkt anledning till protestmötet.

- De ska inte bygga ett nytt block i Falun när vi inte får behålla nattakuten i Ludvika. Var får de dessa pengar ifrån? Det är väl också våra skattepengar, inledde Granberg.

- Det är ju på nätterna som människor blir sjuka. De kan inte få hålla på så här!

Gunnar Andersson från SPF påminde om de sega turerna om urologin och det skriftliga erbjudandet som försvann.

- De har tappat papperet och vet inte var de har det. Sådana personer har vi valt att sitta på höga poster. Det är ju skrämmande.

Landstingspolitikern Berndt Ekström (m) äntrade talarstolen med ett tidningsurklipp i handen. Han mer eller mindre dementerade nyheten om landstingets planerade storbygge i Falun.

- Vi ställer oss alla lika frågande till denna påstådda utbyggnad som inte har någon som helst politisk förankring. Det är bara ett önskemål som har kommit till Landstingsfastigheter att använda när de ska göra om dispositionsplanen för lasarettet i Falun, deklarerade han.

- Det är alltså bara en önskelista från de som jobbar i Falun och inget annat, förstärkte han och fick en spontan applåd från den lilla men märkbart lättade församlingen.

Gunvor Strömqvist-Peterson markerade sin bestämda åsikt att nattakuten ska vara kvar och berättade om ett tillfälle då hon personligen räddades i samband med svår andnöd.

- Det är kriminellt att vägra sjuka människor vård på natten. Ni politiker blir ansvariga för varje person som avlider för att de kommer för sent till Falun. Riv upp beslutet!

Frän kritik kom även från Martin Altenborg som har fått nog av makthavare som kör sitt eget race och vägrar lyssna på folket.

- Det är dags för oss att säga ifrån på skarpen. Personligen kommer jag aldrig mer att rösta i ett landstingsval. Om det blev tillräckligt få som röstade skulle de tvingas börja lyssna.

- Hur länge ska de få åka omkring och småljuga? Har vi inte rätt att få en sann och riktig information?, undrade han.

- Vid mötet på Aveny med Alf Johansson och några till fick jag en otäck känsla av att de håller inne med mer information än de vill delge oss och vi kunde aldrig komma in med några repliker.

Altenborg misstänker att det redan då var planerat för nattakutens stängning men att topparna valde att mörka.

- De visar prov på inhumanitet och människoförakt när de inte ger folk den vård de behöver. Tänk vad en lön på en halv miljon om året kan förändra människor.

Ytterligare deltagare hörde till talarnas skara, bland andra Gunnar Lindkvist som framförde sitt och ABB-pensionärernas helhjärtade stöd till Granberg och Folkkampanjen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons