Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gleisner behövs i Smedjebacken

Annons

Enligt de olika vittnesmål jag har tagit del av så beskylls Gleisner för ekonomisk brottslighet. Om man kommer med så pass allvarliga beskyllningar, måste man kunna bevisa det man säger, med trovärdig skriftlig dokumentation. Kan man inte det, så gör man sig skyldig till förtal.

Förtal är mycket plågsamt för offret, och i Gleisners fall kan det skada hans affärsverksamhet nu och i framtiden. Man kan aldrig försvara sig och rentvå sig helt och hållet, även om förtalet är lögnaktigt och grundlöst. En massa människor kommer att få sin bild formad av lögnen och de kommer att tro på den och föra den vidare.

Det är detta som gör förtal till ett så allvarligt moraliskt brott; så allvarligt att det finns med som ett av Tio Guds bud "Du ska icke bära falsk vittnesbörd om din nästa".

Jag känner inte till detaljerna när det gäller Gleisners projektanstälIning; men jag vill uttala mitt fulla stöd för honom. Med de två mycket välordnade festivalerna i Smedjebacken har han framvisat en stor arrangörsbegåvning. Alla som arrangerat större publikföreställningar vet hur oerhört slitsamt och komplicerat det är. Kort sagt: Gleisner besitter en mycket stor kompetens och han behövs i vår kommun.

Tyvärr är förtal och lögner mycket framgångsrikt i det kommunala maktspelet. Detta är en av anledningarna till att kommunpolitiker hoppar av och att duktiga människor inte vill engagera sig.

Här finns också en av anledningarna till det mycket låga förtroende som kommunpolitiker har hos svenska folket. Och även om bara en minoritet av kommunpolitiker och kommunala chefer använder sig av lögn och förtal så förstör det så mycket. För det hjälper inte att ha sanningen och alla fakta på sin sida, det hjälper inte att ha bra och genomtänkta idéer; lögnen och det politiska intrigerandet vinner nästan alltid.

Därför föreslår jag att fullmäktiges ordförande, Bengt Norrlén, tar initiativ till en offentlig diskussion i ämnet; inte en diskussion vars avsikt är att utpeka enskilda syndare, utan en diskussion om moraliska spelregler och om var gränsen för anständigt uppträdande går.

Jari Antell är ordförande i Smedjebackens folkparti.

JARI ANTELL

Mer läsning

Annons