Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glatt besked i Gränges

Annons

För Grängesbergs del innebär beslutet att Kulturarvs IT, med arbetsplatsen förlagd till gruvkontorets lokaler, blir varaktig och att 19 arbetstillfällen i kommunen säkras.

- Jag har bestämt att verksamheten blir permanent, sa Björn Rosengren vid sitt besök i Kiruna, där också Mikael Nilsson och Anette Dahlgren befann sig under förra veckan.

- Vi ringde hem och meddelade det glädjande beskedet, säger Anette.

Tillsammans med Mikael var Anette på måndagsmorgonen åter på arbetsplatsen, där kaffe och smörgåstårta snabbt dukades fram.

- Ett klart positivt besked, tyckte personalen.

Som till uteslutande del är lönebidragsanställda och som känt stor oro inför utgången av den treåriga försöksperioden.

Nu har molnen skingrats och nu vet de att de har jobb även efter årsskiftet 2002/03.

I Kiruna, där Stiftelsen Föremålsvård varit ett begrepp sedan 1985, övergår personalen från projektanställning till tillsvidareanställning.

Något som också bör komma att ske i Grängesberg och i Strömsund, där liknande verksamheter som den i Kiruna bedrivs.

Men viss smolk i bägaren finns, trots allt. Lönen. Diskussioner förs om att lönebidragstagarnas ersättning är för dålig.

I Grängesberg, låter man förstå, så har utkomsten inte justerats sedan starten.Enligt Rosengren så ska förhållandena undersökas.

Arbetet som utförs, och som tidningen tidigare redogjort för, är ett sätt att bevara det kulturarv som finns bland annat på museum och arkiv och som görs tillgängligt via data.

En mycket viktig och betydande insats. Ovärderlig ur det historiska perspektivet.

Under projekttiden har Riksantikvarieämbetet drivit verksamheten i samarbete med Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna och Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS).

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons