Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glaskross ett stort problem för handikappade i rullstol

Annons

Ann-Sofie tycker att det har blivit mer glas i centrum på senare tid.

- Jag vet inte om det är för att det är fler ungdomar ute på kvällarna eller om det är för att kommunen har mindre resurser, säger hon.

Ann-Sofie jobbar som personlig assistent, bland annat på Pluto 3, där två handikappade ungdomar bor.

- Nu flyttar det in fler handikappade till samma kvarter, om ett tag är det fem, sex rullstolsburna bara därifrån som rör sig i stan. Även de handikappade måste kunna få vara i centrum, men om man kör över glas blir det lätt punktering och då måste vi ringa efter färdtjänst för att ta oss hem, säger hon.

Hon berättar att tre rullstolar fick punktering under Ludvikafesten, och att det är på sommaren som det är mest glas.

- Det är klart att folk är ute och festar mer på sommaren, men de handikappade är också ute mer då och det är den tiden det är som mest glas på vägarna.

Jan Sandberg på tekniska kontoret tror inte att det har blivit mer glas på centrums gator den senaste tiden.

- Vi har samma personalstyrka som vi haft hela tiden. De städar centrum varje morgon och tömmer papperskorgar, sopar glas, plockar fimpar, däremot är det mer krossat glas på sommaren, säger han.

Finns det någon lösning på problemet?

- Nja, det är ofrånkomligt att det ligger glas på vissa ställen. De som städar gör så gott de kan, de prioriterar huvudgatan och går utåt i mån av tid. Tyvärr finns det inte pengar att ta bort allt glas, säger Jan Sandberg.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons