Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gläds åt kovändning

Annons

Det säger Nils-Erik Johansson, tidigare chef för Hemköp, om Siljans Charks kovändning att inte tillåta genmanipulerat foder (GMO-foder) hos köttleverantörerna.

Efter att tidningen den 29 november berättade att Siljans Chark tänkte följa Swedish Meats (Scans) beslut att tillåta genmanipulerat foder hos sina leverantörer har telefonerna gått varma såväl på Siljans Chark som hos Naturskyddsföreningen och på tidningen.

Några av Siljans Charks kunder har till och med hotat med att sluta köpa företagets produkter.

Men i tisdags ändrade Siljans Charks styrelse sig.

Det blir fortsatt förbud mot genmanipulerat foder.

- Det är viktigt för Siljans Chark att vara unikt, att stå på konsumenternas sida. Dalamaten ska stå för kvalité. Att Scan tillåter GMO är deras sak, säger Nils-Erik Johansson.

Borde kravet om att Dalarna ska vara GMO-fritt ingå i den dalastrategi som nu arbetas fram?

- Ja, det tycker jag, säger Nils-Erik Johansson.

Även ordföranden för Naturskyddsföreningen i Dalarna, Anders Munters, är nöjd med att Siljans Chark ändrat sig:

- Det är väldigt positivt om de ändrat sitt gamla beslut att tillåta genmanipulerat foder. Nu är man åter på spåret. Men det har ju också varit mycket reaktioner på det gamla beslutet.

- Många kunder och leverantörer har hört av sig till oss. Jag hoppas att det engagemanget består, säger Siljans Charks vd Patrik Andersson och fortsätter:

- Det känns skönt att vi nu kunnat fatta beslutet att inte tillåta GMO-foder.

- Vi har haft ambitionen att så skulle bli. Men det var en hel del frågor att lösa, rent praktiska och olika samarbetsavtal.

- Vi har fått bra gehör från bönderna, säger Patrik Andersson.

Från bondefacket LRFs sida har inställningen varit mycket klar här i Dalarna: ett bestämt nej till genmanipulerat foder.

Huvudskälet är att ingen med säkerhet kan säga att det är ofarligt.

- Men genmanipulerade grödor gör oss också allt mer beroende av några få multinationella företag. Vi tvingas köpa hela konceptet med utsäde, bekämpningsmedel osv. Då har vi snart ingen frihet kvar, sa Dalarnas bondehövding Ulric Isacson till tidningen vid ett tidigare tillfälle.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons