Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebesked för golfare

Annons

Jordens Vänner och två fastighetsägare i golfbaneområdet har överklagat länsstyrelsens beslut att ge strandskyddsdispens för en golfbana i Rista.

Men regeringen beslutade på torsdagen att inte pröva besvären, vilket innebär att länsstyrelsens beslut står fast.

Därmed undanröjdes ett av de sista stora hindren för en start av golfbanebygget.

- Ett väntat beslut - och det kom snabbare än vad vi vågat hoppas på, säger Eric Björklund.

Även Gunhild Lundgren hade väntat sig det här beslutet:

- Jag är inte direkt överraskad med tanke på rådande världsordning; kortsiktigt tänkande och noll demokrati.

Kommunalrådet Jaak Kerstell uttrycker glädje och en förhoppning om att klubben och de många människor som jobbar för en golfbana nu ska få arbetsro.

- Alldeles för många människor har utsett sig till experter i olika frågor när det gäller samhälle och demokrati. Visserligen är det bra att det finns möjlighet att klaga över sånt som berör människor direkt, men i Gagnef har vi under senare tid sett exempel på att invånare inte klagar i sak, utan av mer eller mindre av principiella skäl, säger Kerstell.

Han nämner besvären över riksvägsombyggnaden i Mockfjärd som ett exempel.

- Där har de klagande inte besvärat sig över själva arbetsplanen, utan över att myndigheterna inte anslagit tio gånger så mycket pengar till en ny väg utanför samhället.

När det gäller golfbaneärendet tycker kommunalrådet att Jordens Vänner brustit i konstruktivitet och att det verkar som om organisationens agerande styrs av en ovilja mot golf.

- Det här är ett långt framskridet projekt och det är svårt, för att inte säga omöjligt, för golfklubben att hitta ett nytt lämpligt område, 100 hektar stort och ägt av någon som är beredd att sälja, beläget så att ingen känner sig störd eller påverkad av verksamheten, och utan några större naturvärden. Rent allmänt kan man säga att det som klagar mest ibland är de som uträttar minst. Satt i system kan klagande försena angelägna projekt och hindra framåtskridande, anser han.

Fortfarande återstår en del problem att lösa innan golfbaneplanerna kan förverkligas. Ännu är inte projektet i hamn ekonomiskt.

- Vi betraktar inte ekonomin som ett hinder. Spelrätter har tecknats för över 2,5 miljoner och vi ligger i förhandlingar med långivare för tre miljoner. Det här beskedet är positivt för de förhandlingarna, säger golfklubbens ordförande.

I sitt beslut slår regeringen fast att ingen av de klagande har juridisk rätt att överklaga beslutet. Men än är det för tidigt att helt räkna bort Miljöförbundet Jordens Vänner. Gunhild Lundgren:

- Än är vi inte slagna. Vi ska träffas och diskutera hur vi ska gå vidare. Vi har inte gett upp.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons