Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje över ny riksväg förbi Vansbro

Annons

- Ända sedan jag tillträdde som kommunalråd så har jag kämpat för det här och jag är övertygad om att beslutet kommer att ha stor betydelse för Vansbro i framtiden, säger Gunnar Magnusson.

Sträckningen från Mora till Halmstad har tidigare haft tre olika vägnummer, något som klart påverkar resenärernas vägval på väg till dalafjällen eller vidare norrut. Kampen om fjälltrafiken är en stor fråga för många kommuner, något som inte minst visat sig i debatten efter att näringsidkarna i Falun satt upp skyltar i Hedemora som uppmanar fjälltrafikanterna att välja vägen via Falun, Rättvik och Mora på väg till Sälenfjällen.

För västerdalskommunerna, och då kanske främst Vansbro, är en stor del av servicenäringen helt beroende av fjälltrafiken så det är lätt att förstå kommunal-rådets glädje över Vägverkets beslut.

- Många av de berörda kommunerna har varit på väg att ge upp men jag har hela tiden varit övertygad om att den här lösningen förr eller senare skulle få gehör hos Vägverket, säger Gunnar Magnusson.

Frågan om ett gemensamt riksvägsnummer från Halmstad till Mora har drivits av föreningen Inlandsvägen Syd och Inlandskommunernas ekonomiska förening som flitigt uppvaktat allt i från landshövdingar till Vägverket, trafikutskotten och näringsdepartementet.

- Redan 1999 fick vi ett besked från Vägverket om en skyndsam lösning men beslutet har hela tiden fastnat i någon instans, säger Gunnar Magnusson.

- Frågan har bollats fram och tillbaka och Vägverket har hänvisat till deras skyltkommitté som i sin tur hänvisat till att beslutet måste tas av regeringens trafik-utskott. De i sin tur hävisade tillbaka till Vägverket och jag vet inte hur många brev vi fått med de mest konstiga svar.

Öppningen kom ändå i november 2001 då representanter från Inlandsvägen Syd under ett symposium i Hova i Västergötland fick möjlighet att diskutera frågan med Vägverkets då nytillträdde generaldirektör Ingemar Skogö som tyckte att förslaget lät klokt.

- Jag har senare träffat honom vid två tillfällen, dels i Malung under midsommar och dels då han invigde den nya genomfarten i Vansbro, berättar Gunnar Magnusson som naturligtvis passade på att bedriva en viss lobbying vid båda tillfällena, ett lobbyarbete som nu gett önskat resultat.

- Eva Wennström som är oppositionsråd i Kristinehamn har lovat att den dag som det här blev klart så skulle hon bjuda mig på champagne vid länsgränsen, så nu väntar jag bara på att hon ska ringa, säger det glada kommunalrådet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons