Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och katter i konsten

Annons

Det pittoreska galleriet Gabriel Galle i Stjärnsund hyser från och med i lördags Anita Arvidsson Åkerbloms senaste utställning.

Hennes stil är smått naivistisk och fascinerande. Här spelar små historier ut sig på taveldukarna. Människor kämpar fram i vintriga stadsmiljöer, glada människor i skinande sommarsol hälsar på varandra och på en tavla vilar en yppig kvinna i gräset tillsammans med en man. Målningarna väcker glädje och Anita Arvidsson Åkerblom berättar att hon har roligt när hon målar. Hundar och katter, som tillhör Anita Arvidsson Åkerbloms favoritdjur, finns ofta med i hennes konst.

- Det är mysigt med hundar och katter. Den första katt jag hade var svart och jag älskar svarta katter. Jag tycker om alla sorts katter, tillägger hon.

Detaljrikedomen är stor i hennes målningar. Det är som om hon inte vill lämna något åt slumpen. Hon berättar att kvinnorna på målningarna ska ha läppstift och rosiga kinder.

- Det är en konst att måla enkelt. Jag har svårt att sluta måla och jag är ingen enkel människa, säger Anita Arvidsson Åkerblom.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons