Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje förbyttes i oro

Annons

Kommunens resultat för år 2003 blev, som tidningen tidigare berättat, bättre än väntat med ett överskott på drygt fem miljoner kronor.

- Men starten på året var risig, konstaterade Anders Ahlgren och berättade att hans första år som ordförande i kommunstyrelsen inleddes med en serie bakslag som innebar att ett förväntat litet överskott förbyttes till ett prognostiserat underskott på 11,5 miljoner.

- Men på något sätt har vi tillsammans klarat ut det här och resultatet är riktigt bra, sade kommunalrådet, som uppmanade fullmäktiges ledamöter att åtminstone för en stund glädjas över att kommunen för fjärde året i rad uppvisar ett överskott.

Han riktade också ett särskilt tack till kommunens "duktiga och engagerade personal" samt till alla politiker.

Därefter följde rena rama tack- sägelsedagen...

En rad ledamöter tog nämligen tillfället i akt att tacka förvaltningschefer, ideellt arbetande föreningsledare, anhörigvårdare samt ideella krafter inom handikapporganisationerna, skolan och äldreomsorgen. Gunnar Lärka (m) avslutade tacktalen genom att tacka Gagnefs invånare för att de skapat förutsättningarna för diskussionen:

- Tack ni som bor och verkar i Gagnefs kommun.

Flera ledamöter uttryckte - sedan den proklamerade glädjestunden avslutats - oro för kommunens framtida ekonomi. Anders Ahlgren påpekade att fem miljoner bara räcker till fem dagars kommunal verksamhet och att det krävs fortsatt hårt arbete och årliga överskott för att trygga kommunens långsiktiga överlevnad.

- Trots överskottet handlar det om en ansträngd ekonomi, menade Ann-Gret Olsson (s) och manade till fortsatt ekonomisk restriktivitet med tanke på bland annat att Gagnef har många äldre och att många kommunanställda fortfarande arbetar deltid.

- Vi måste anstränga oss ytterligare. Det är svårt att rekrytera unga om man inte kan erbjuda minst 80 procents tjänstgöringsgrad, fortsatte hon.

Ledamöterna hann också med att diskutera löneskillnader mellan män och kvinnor, sjukfrånvaron (som fortsätter att minska), välfärdsmodellens framtid, konsekvenser av kommunala nedskärningar, behovet av platser inom särskilda boenden och mycket annat.

Oron för framtiden var påtaglig och omfattades inte av någon restriktivitet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons