Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada herrar i röda strumpor och hönsdräkt

Annons

Oddsen för att Cassels blir fullsatt på lördag är däremot på bröderna Sluts sida, när de bjuder in sin publik till en galen musikalisk resa genom Sven Nordqvists Pettsonland.

Små finurliga figurer som pysslar med alldeles egna bus på de detaljrika teckningarna har fascinerat Nordqvists läsare, små som stora, lika mycket som texterna om gubben Pettson och hans förnuftige katt. Bröderna Slut, som kan sin Pettson- de turnerar med sin sjätte pjäs vid det här laget- har omvittnat lyckats med den smått otroliga bedriften att överföra teckningarnas underfundiga charm till scenen.

Genom att krydda sitt framträdande med musikaliska påhitt och spelglädje kan de vidarebefordra värmen och lekfullheten från Sven Nordqvists böcker.

I lördagens scenversion råkar Pettson ut för en del missöden i sin iver att ordna något gott till sin katt och grannen Gustafsson får något att berätta när han ser Pettson stoppa sina byxor i en hink med trasiga ägg innan han klättrar upp på snickarbodstaket.

Att bröderna Slut tar till vara den dråpliga historien är ett löfte, liksom att de också tar sin publik ännu lite längre. De låter tjuren Sture sjunga om sin längtan till tjurfäktning och får mucklorna, de små lustiga figurerna som lever i Nordqvists bilder, att avslöja att de haft ett och annat finger med i spelet.

Pettsons hönor, som är med överallt, tycker att det är mycket tjat om mjöl, medan deras ägg förstås är den viktigaste ingrediensen i en pannkakstårta. Det är något att sjunga om, ett framförande i falsett av två glada män i röda strumpor och hönsdräkt...

Bröderna Slut har fått en del utmärkelser genom åren, däribland en Grammis och både Pettson och Findus har sett sig nominerade till Guldmasken våren 2004.

Fortfarande finns chansen att uppleva Pettson och Findus i Pannkakstårtan på plats i Cassels på lördag, men intresset har varit stort och bara ett litet antal biljetter finns kvar.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons