Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gjutna bilder i konsthallen

Annons

Flera konstnärskollegor i Stockholm har ställt ut här och kom tillbaka hem med de bästa lovord om människorna och kulturklimatet här.

Det är konstnären Margareta Röstin som står i konsthallen i Folkets hus och berättar om den utställning som just har öppnat.

Kvällen före torsdagens vernissage gästade hon Bild o Form och dess månadsmöte där hon fick tillfälle att bekanta sig med de lokala konstnärerna och samtidigt berätta om sin egen teknik, gjutna pappersbilder.

- Det var en mycket trevlig kväll och deltagarna var mycket intresserade av min teknik, säger hon.

Det är också den tekniken som är dominerande i konsthallens utställning.

Enkelt uttryckt går den ut på att gjuta istället för att forma pappersarken. Varje liten pusselbit i bilden framställs med sin egen gjutform, vilket gör att konstnären har en större frihet att arbeta med färgerna

Genomgående utgår konstverken från en enda bild, "Damen med hermelinen" av Leonardo da Vinci, en bild som hon varierar på en mängd sätt för att få fram sin slutgiltiga skapelse.

- Det är med stor spänning jag ser fram emot Ludvikapublikens reaktion på bilderna. Det är ju en ny teknik som kan förefalla svår för en del av publiken. da Vincis bild har följt mig genom åren och nu har jag hittat ett sätt att återanvända den på mitt eget sätt.

- Jag tycker mycket om att jobba med mellanrummen i bilderna, förklarar hon och ansluter sig till ungefärligen samma filosofi som de musiker som hävdar att det är pauserna i musiken som skapar spänningen och de levande elementen i konstformen.

Det handlar mycket om rytm i Margareta Röstins bilder.

Man kan själv ta del av dessa gjutna pappersbilder i konsthallen till 14 oktober.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons