Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givande seminarium om byskolornas framtid

Annons

Initiativtagare var GBI (Grangärdebygdens intresseförening).

Bakgrunden till seminariet, som lockade dryga hundratalet representanter för de politiska partierna, föräldraföreningar, byalag och skolfolk, var hotet mot skolorna i Grängesberg, Saxdalen och Håksberg.

Byskolornas roll i framtidens samhälle var det givna temat och det var inte bara skolfrågor som ventilerades.

- Vi måste få till attraktiva byar dit det är spännande för folk att flytta, sade GBI:s Anders Hedberg och underströk därmed hela samhällets uppbyggnad och servicemöjligheter. Har man god service så blir också byn eller kommundelen attraktiv, menade man.

Det tas allt flera initiativ i den riktningen och som ett exempel nämnde Sten G Johansson, själv Grangärdebo, Bräcke kommun i Jämtland där man brevledes bearbetar barnfamiljer i 08-området för att förmå dessa att flytta norrut och därmed rädda den aktuella byns, och kommunens, överlevnad.

- Initiativet från GBI skiljer sig från många andra som gjorts i landet och länet för att värna om sina byskolor. Man har sett problemet ur ett bredare perspektiv, noterade Dalarnas Landsbygdsforum Mary Bäck. Man lägger in byskolans betydelse för livet i bygden i stort och det är bra, menade hon.

De föreläsare som framträdde under dagen presenterade olika kringeffekter av eventuella nedläggningar av byskolor.

Här fanns informationschef Ingrid Kjellsson från Bräcke kommun, kommunstyrelsens ordförande Johnny Jones från Rättvik, utredare Peter Malmsten från Glesbygdsverket, samordnare för inflyttarservice Weronica Stålered från Emmaboda, utbildnings-och kulturchef Berndt Nordberg från Nordanstig och Lena Albinsson som är ordförande för Lunds och Nordanös skolor i Avesta.

Det var alltså föreläsare som inte såg skolnedläggningar enbart ur skolans perspektiv och just detta faktum uppfattades som mycket värdefullt av deltagarna.

- Vi har hört mycket intressant, som vi måste smälta.

Nu gäller det bara att plocka upp alla de här värdefulla synpunkterna och se vilka möjligheter vi har att dra fördel av de erfarenheter som vi fått redovisade från annat håll.

Just nu känns det som man skulle behöva sätta sig ner och ta en riktig funderare på hur vi ska hantera all den här kunskapen för Ludvikas del, sade Anders Hedberg.

Mary Bäck gav arrangörerna högsta betyg för upplägget av seminariet och fick medhåll av, bland andra, kommunalrådet Roger Stål.

- Det har kommit många goda idéer upp. Det är bara synd att det måste till ett hot om skolnedläggning för att kreativiteten ska börja blomma, menade han.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons