Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giv åt EU vad EU tillhör...

Annons

... men inte ett uns mer! Kräv av våra politiker klara besked. EU diskuterades knappast i årets valrörelse. Både socialdemokraterna och allianspartierna undvek att precisera vilken politik de ville föra inom unionen.

Varför, jo majoriteten av svenska folket vill inte ha EU i dess nuvarande form och många tycker att Sverige borde lämna unionen.

Från demokratisk synpunkt är partiernas tystnad olycklig. Allt fler politiska beslut fattas av överstaten EU. Väljarna har rätt att kräva klara besked av partierna om hur de ser på det framtida EU-samarbetet.

Vi bör sätta en bestämd gräns för överstatens inblandning i angelägenheter som vi vill bestämma över själva.

Denna gränsdragning borde ske i en allmän och öppen debatt. Det handlar i grunden om två problem. För det första att tydligt avgränsa vilka frågor som överhuvudtaget ska falla inom EU:s kompetens. Och det andra är att sätta stopp för den pågående "juridifieringen" av beslutsprossen inom EU. Inom EU har politik blivit juridik.

EG-domstolen avgör nationella ärenden. Förhållandet mellan EG-rätt och nationell rätt har blivit alltmer konfliktfyllt.

EU:s målsättningen är glasklar. Sveriges riksdag berövas sin beslutanderätt undan för undan. Svenska politiker deltar i EU-samarbetet med en underlig blandning av godtrogenhet och flathet.

Svenska väljare misstror EU därför att de misstror våra politikers förmåga att sätta en gräns för överstatlig expansion.

GEORG HOLMQVIST, GAGNEF

Mer läsning

Annons