Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gisslantagare kämpade för skolorna

Annons

Ett märkligt gisslandrama upplöstes oblodigt i Filippinernas huvudstad Manila i dag, då en man som hållit ett 30-tal förskolebarn och två lärare som gisslan i en buss gav upp och överlämnade sig till polisen.

Mannen, förskolechefen Amando "Jun" Ducat, hade tidigare angivit ett bestämt klockslag då han skulle frige gisslan och kapitulera. Några av barnen log och pussade honom när de med leksaker och ryggsäckar hjälptes ut ur bussen av poliser och räddningspersonal.

Kort därpå lämnade Ducat ifrån sig sina två granater till den lokalpolitiker som gått ombord på bussen för att förhandla under det tio timmar långa dramats slutfas. Lättade föräldrar återförenades snabbt med sina barn medan förskolechefen leddes bort av polis och kördes iväg.

Ducat förklarade att hela aktionen syftade till att fästa uppmärksamheten på bostads- och utbildningssituationen i landet. Myndigheterna lät honom också hålla ett kort radiosänt tal där han krävde förbättringar på dessa områden. Där krävde han gratis skolgång och logi för alla barn i den förskola han driver i ett av huvudstadens slumdistrikt.

Många i den jättelika åskådarskaran skanderade hans namn, uppenbarligen till stöd för hans vilja att förbättra deras framtidsutsikter. "Ducat, Ducat, Ducat", skanderade folkmassan, och några höll upp skyltar med texten "Vi stöder dig".

I ett tidigare skede trodde polisen att mannen hade två medhjälpare i aktionen, men när dramat upplöstes syntes inga sådana. Det framgick inte omedelbart om han hade agerat helt ensam.

Amando Ducat har gjort sig känd för spektakulära initiativ också tidigare, rapporterade AP. 1989 deltog han i ett gisslandrama med två präster inblandade. Då använde han granatattrapper. Inget åtal följde.

En gång protesterade han mot höga rispriser genom att lasta en kärra full med rissäckar och sedan dra den tio mil till Manila. 1998 klättrade han upp i ett torn för att protestera mot en politisk kandidat som enligt Ducats åsikt inte var filippinsk medborgare. Och 2001 uteslöts han själv på oklara grunder från att kandidera till Filippinernas kongress.

TT

Mer läsning

Annons