Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigantisk protest i La Paz

Annons

Närmare en miljon människor har protesterat på gatorna i La Paz och tvillingstaden El Alto mot planerna på att flytta bolivianska regeringens högkvarter till staden Sucre.

Fredagens manifestation är en av de största som hållits i det fattiga sydamerikanska landet.

Boliviansk tv visade ett folkhav på flera kilometer som fyllde El Alto. Många av demonstranterna bar plakat med texten "Huvudstaden flyttar inte".

Idén att förlägga regeringens och kongressens verksamhet till Sucre kommer sig delvis av kaoset i La Paz där det ofta pågår protester. Politikerna vill ha lugn och ro.

Kritikerna mot förslaget menar att det skulle kosta tiotals miljarder kronor att byta huvudstad och att nationen skulle splittras.

Sucre som egentligen är formell huvudstad härbärgerar redan Högsta domstolen och den församling som är i färd med att arbeta om konstitutionen, men La Paz anses ändå vara huvudstad eftersom kongressen och regeringen hållit till där.

Huvdstadsfrågan har kommit att bli en del av debatten kring revideringen av den bolivianska konstitutionen. President Evo Morales målsättning är att en ny författning ska stärka den svaga majoriteten ursprungsbefolkning i landet, men oroar sig för att dragkampen mellan Sucre och La Paz ska störa. Minsta lilla polemik skapar oväsen i Bolivia.

Landets intresseorganisationer, allt från kokaodlare till gruvarbetare, är mycket välorganiserade. Missnöje, befogat eller obefogat, leder ofta till massiva protester. Exempelvis var det tack vare hårdhänta manifestationer som Morales lyckades få bort två av sina företrädare på presidentposten. Bolivia lamslogs och valet tidigarelades. Men även med dessa händelser i färskt minne är fredagens manifestation häpnadsväckande.

TT

Mer läsning

Annons