Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigantisk blomma trivs bland myror

Annons

- Helt otroligt men jag har använt mig av lite knep, säger 79-årige Lööf hemlighetsfullt och tittar på sin enormt ståtliga blomma intill farstuväggen.

- Jag uppskattar att vi har haft kungljus på tomten i 30-40 år men aldrig tidigare har jag haft något liknande som den i år.

Med tanke på att blomman enligt uppgifter i lexikon aldrig kommer över en meter i höjd så kommer naturligtvis frågan hur det kan vara möjligt att den vuxit mer än tre gånger högre hos Lööf.

- Jag flyttade en planta fram till den mer gynnsamma väggen och orsaken till detta var att där fanns en mindre myrstack med skogsmyror.

- Helt klart är att kungljuset trivs oerhört bra när det finns myrsyra. Dessutom har jag numera inte en enda myra på husväggen. Myror håller sig runt stammen och de breda bladen.

- Jag fick ett tips på det där med myrorna och det stämde verkligen.

Under närmare två månader har de klargula blommorna glatt besökarna på Kallhaga.

- Alla är lika förvånade och säger att de aldrig tidigare hört talas om ett kungsljus av denna storlek. Om det finns någon som har något liknande vore det kul att få reda på detta genom tidningen, säger en spänd Göte Lööf.

Kungljuset är av arten lejongap och finns i runt 200 arter i Europa, Kina och länderna runt Medelhavet. I Sverige finns tre ursprungligt vilda arter som växer upp till södra Norrland.

Blommorna är ljusgula och växer i axliknande klasar.

- När blomningen är över tar fåglarna fröer och sprider på så vis blomman vidare runt om i våra bygder. Det var väl på så sätt som den kom till Kallhaga, tror Göte.

Finns det någon som straffar giganten på Kallhaga? I så fall hör gärna av er till tidningen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons