Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigant blygsamt firad

Annons

Riksväg 70, som tidigare gick över bron, har ju dragits om så att den nu går på västra sidan om älven och därmed har trafiken över den gamla bron blivit betydligt mindre. Egentligen var det väl bara Svea Persson i Fera, vid det västra brofästet, och några till, som kom ihåg födelsedagen. Men för de som är intresserade följer här en liten, kort historik över bron och dess föregångare.

När folk från Åsen tidigare skulle till sina fäbodar på västra sidan om älven vadade de över vid Bredvad, som nu ligger under kraftverkets dammvatten.

På 1850-talet förbättrades kommunikationerna betydligt när Bror Zelik Orädd, Hållstugans ryktbare grundare, byggde den första färjan, som trafikerade älven strax nedströms den nuvarande bron.

Denna färja finns för övrigt kvar i ett båthus, vid den lilla parkeringen vid det östra brofästet, än i dag och bevaras till eftervärlden av Åsens bysamfällighetsförening.

Färjan var ett stadigt bygge; 8,30 meter lång och 4,60 meter bred, men bara någon halvmeter hög. Redan i unga år efterträdde Back Nils Andersson, Fer Niss kallad, sin far som befälhavare på färjan.

1893 invigdes den första bron på platsen och färjan hänvisades till det båthus där den än i dag står. Våren 1928 fick dock färjan tas fram igen då den första bron sveptes med av den kraftiga vår-isen i älven.

Redan 1929 kunde den nya bron över Österdalälven invigas och färjan hamnade i sitt båthus igen, medan den nya betongbron blev en sevärdhet av stora mått.

Runt det gamla vadet, färjestället och broplatsen finns en hel del berättelser från långt tillbaka i tiden, berättar Svea Persson inför 75-årsdagen.

Bland annat att man vid en vägombyggnad till färjan hittade en rikt utsirad gammal värja, som smiddes om till en Trana i ladugården, men i dag lär förvaras på Riksmuséet i Stockholm. En gammal sägen säger också att det längre tillbaka i tiden ska ha utkämpats ett blodigt slag på den plats som än i dag heter Ro?ied, Rödhed (röd av allt blod som spilldes) på svenska. Där ska också, enligt sägnen, ha funnits gravhögar, kanske efter de stupade soldaterna?

I mars, förra året, blev det lite av en återinvigning. Då hade Svea Persson, med mycket detektivarbete, lyckats hitta den mässingsskylt som sattes upp på bron vid invigningen 1929. Vid en stor renovering av bron 1965 försvann nämligen skylten och var "försvunnen" i nära 40 år, innan den återbördades till sin rätta plats.

Vi gratulerar den ärevördiga bron till dess 75 år och hoppas att den får vara med i många år än.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons