Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftrykten i Åmot

Annons

För några dagar sedan hittades en vargdödad älgkalv på en allmän väg i närheten av Åmot.

Representanter för markägaren kunde genom bakspårning konstatera att kalven dödats av två vargar. Kroppen drogs in i skogen för att rovdjuren skulle få möjlighet att ostörda äta av sitt byte.

Men många naturintresserade personer sökte sig till platsen i hopp om att få se vargarna.

- Sedan nåddes vi av uppgifter om att en privatperson på eget initiativ och utan att meddela polisen tagit prover och påstått att älgkroppen preparerats med en vätska, som är livshotande för djur som får den i sig, berättar polisinspektör Lars-Erik Nordin, ansvarig för jaktfrågor vid polisen i Gävleborgs län.

För att få ett stopp på ryktesspridningen lät han hämta älgkroppen och skicka den till Uppsala för analys. För säkerhets skull lät han också räddningstjänsten sanera platsen där kalven legat.

Nordin är bekymrad över den omfattande ryktesspridningen när det gäller vargarna.

- Det är viktigt att de uppgifter som sprids är baserade på kontrollerade fakta, anser han.

I Ockelboreviret fanns det tidigare ett alfapar med åtta valpar. Vid rovdjursinventeringen för en månad sedan spårades tre djur i reviret.

På förekommen anledning meddelar polisinspektören att det inte finns några belägg för att det bedrivits olaga jakt efter varg i reviret.

- Däremot vet vi att de flesta ungvargarna vandrar ut och söker egna revir när det börjar bli dags för alfaparet att avla en ny valpkull, säger han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons